Muncim să plătim facturi: o bună parte din salariul românilor se cheltuie în casă

de: Mădălina Bahrim
05 01. 2023

Majoritatea angajaților muncesc, practic, doar pentru a-și permite să plătească costurile legate de locuință și mâncarea, atât de dificilă e situația.

Tocmai au apărut date relevante ale unui studiu al Institutului Național de Statistică (INS), ce arată că, per total, costurile cu locuinţa au reprezentat un sfert din cheltuielile gospodăriilor din Uniunea Europeană, în 2021.

Astfel, 25% din cheltuielile gospodăriilor din UE, anul trecut, au reprezentat doar bani ce au mers către locuință și întreținerea ei, către utilitățile de bază, cum ar fi apa consumată de membri familiei, gazele naturale şi alţi combustibili, precum și electricitatea consumată.

Desigur că, în 2022, această pondere a cheltuielilor a crescut semnificativ, dat fiind faptul că anul trecut inflația a accelerat în ritm galopant. Am asistat la scumpiri masive, atât la facturi, cât și la alimente, iar costul vieții a devenit extrem de piperat.

Viața e din ce în ce mai grea și mai costisitoare

Prin urmare, oamenii se descurcă din ce în ce mai greu cu acoperirea cheltuielilor legate de locuință, mai ales pe fondul crizei energetice ce s-a abătut asupra noastră anul trecut și care va continua să ne dea mari bătăi de cap și în 2023, fiindcă analiștii anticipează faptul că nu vom scăpa prea curând de costurile ridicate ale facturilor la energia electrică și nici la gazul natural.

Analizele realizate în 2022 arată că povara cheltuielilor unei gospodării a crescut, în 2022, comparativ cu 2021, cu 648 lei. Practic, vorbim aproape despre jumătate din salariul minim net valabil în 2022, iar aproape două milioane de români înregistrează oficial acest venit, ei fiind, de altfel, și cei mai vulnerabili.

Conform analizelor oficiale, cheltuielile medii per gospodărie erau în primul trimestru al anului trecut de 5.324 lei/lună, respectiv 2.117 lei pe persoană, față de aceeași perioadă a anului trecut: 4.640 lei lunar pe gospodărie (1.828 lei pe persoană).

Avem și date legate de venituri, deosebit de importante pentru a ne da seamana de cât de dificilă a viața multora dintre conaționalii noștri. Astfel, veniturile totale medii lunare au crescut în primul trimestru al anului curent, de la 5.476 lei pe gospodărie (2.157 lei/persoană), la 6.227 lei/lună (2.476 lei/persoană).