Munca „la negru” sau de ce nu e bine să lucrezi ilegal în România: avantajele unui contract de muncă

de: Ozana Mazilu
02 05. 2023

Dacă lucrezi la negru, trebuie să știi că firma unde practici această muncă riscă amenzi de câte 20.000 de lei per lucrător, dar nu mai mult de 200.000 de lei, indiferent că sunt 10 sau 800 de contracte lipsă.

În schimb, persoanele care lucrează fără forme legale nu beneficiază de protecţie socială, nu pot avea acces la credite pentru că nu au un venit salarial dovedibil în acte, nu-şi vor putea ocroti, în instanţă, drepturile interente relaţiilor de muncă, iar pensiile de care vor beneficia vor fi mult mai mici.

Munca la negru, dezavantajoasă

În lipsa unui contract individual de muncă declarat, lucrătorii nu plătesc absolut nimic la stat şi nu figurează nicăieri ca angajaţi, astfel că nu se pot bucura de avantajele şi beneficiile unui salariat cu forme legale. Astfel, nu poți beneficia de concediu medical, de concediu de odihnă şi zile libere legale și de vechime în muncă – pe baza acesteia, angajaţii cu forme legale pot primi sporuri salariale. Așadar, vei avea o pensie foarte mică.

Mai mult, lucrătorii fără contract de muncă nu pot beneficia de

  • indemnizaţie de şomaj – aceasta poate fi acordată numai şomerilor care au cotizat la stat, deci care au avut un contract de muncă declarat;
  • indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă sau de sprijin;
  • indemnizaţii pentru părinţi (concediu de maternitate, pentru creşterea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav) şi stimulent de inserţie, valabil numai pentru angajaţii care se întorc mai repede la muncă din concediul de creştere a copilului;
  • deduceri personale – acestea se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii, în anumite condiţii, angajaţilor cu un salariu brut mai mic și celor care au copii minori sau alte persoane în întreţinere;
  • ajutoare de înmormântare, pentru bolile grave și incurabile etc.

Mai mult, lucrătorii la negru nu achită contribuţia pentru sănătate (CASS). Așadar, ei nu au parte de următoarele beneficii:

  • nu sunt asiguraţi la sistemul public de sănătate – pentru asigurarea medicală la stat va fi nevoie să plătească;
  • nu au asigurare pentru invaliditate sau alte boli;
  • nu pot primi deduceri pentru abonamente de sănătate la clinicile private – angajatorii operează scutirea, iar angajaţii cu forme legale primesc mai mulţi bani la salariu.