Veste bună pentru angajații din țara noastră. Cine sunt românii care beneficiază de 25 de zile de concediu de odihnă. Există câteva condiții care trebuie respectate, pentru a beneficia de acest drept. Vezi dacă te încadrezi în categoria acestor salariați.
Toți cetățenii români cu carte de muncă au dreptul legal de a beneficia de concediu de odihnă, potrivit prevederilor din Codul Muncii. Este vorba despre Legea 53 din 2003, cu modificările ulterioare. Aceasta stabilește ca salariații români să primească zile libere, indiferent dacă sunt angajați la stat sau la privat.
Concediul de odihnă al angajaților din țara noastră poate fi stabilit în perioade diferite de timp. Zilele libere se acordă de către angajator în mod proporțional cu vechimea în muncă. Salariații înaintează cereri de concediu către angajatori, care admit solicitarea pentru o anumită perioadă de timp.
Toți angajații care activează la stat vor putea să aibă mai multe zile libere. Totul depinde de perioada de vechime în muncă pe care o prezintă. Cetățenii care activează, din punct de vedere profesional, în instituții de stat pot să beneficieze de mai multe zile de concediu de odihnă în comparație cu cei de la privat.
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 250/1992, angajații din administrația publică au dreptul la concediu de odihnă plătit. Acesta poate să varieze de la 21 de zile până la 25 de zile. Numărul de zile libere pentru angajații de la stat se acordă în funcție de vechimea pe care o au în muncă.
Astfel, un român cu o vechime în muncă de până la zece ani va primi 21 de zile libere. Un salariat cu vechime de peste zece ani în muncă va primi 25 de zile libere plătite.
În mediul de muncă privat, lucrurile stau puțin diferit. Așa cum am explicat deja, angajații de la stat pot primi zile de concediu de odihnă suplimentare, în funcție de cât de multă vechime au în muncă. În schimb, salariații care activează în medii private de activitate trebuie să negocieze cu angajatorul zilele de concediu de odihnă.
Citește și: Zile de concediu rămase din anul trecut? Ce spune Codul Muncii că poți face cu ele
Astfel, un român angajat la privat va trebui să stabilească cu angajatorul câte zile de concediu de odihnă va primi pe perioada unui an de zile. Aspectul cu pricina trebuie abordat, de regulă, în contractul individual de muncă al angajatului. În mediul privat, numărul de zile libere poate să difere de la o firmă la alta.