Moldova, pe hărțile de război ale Rusiei. Un analist trage semnalul de alarmă: „Suntem în alertă de un an de zile”

de: Anca Lupescu
17 01. 2023

Moldova se teme tot mai tare de o agresiune a Rusiei, în contextul invaziei din Ucraina, dar și în lumina recentelor evenimente. Țara vecină a fost și ea afectată de bombardamentele trupelor ruse, mai multe regiuni rămânând în beznă, iar în urmă cu câteva zile, autoritățile au găsit resturi ale unei rachete rusești pe teritoriul Moldovei.

Moldova, în alertă din cauza Rusiei

Experții spun că Republica Moldova se află pe hărțile de război ale Rusiei, confruntându-se cu riscuri majore câtă vreme războiul din Ucraina continuă. 

Incidentul de sâmbătă, când au fost găsite fragmente de rachete rusești pe teritoriul țării, vine în continuarea îngrijorărilor de la Chișinău. 

Autoritățile ar trebui să ia acțiuni și să pregătească populația pentru situații excepționale, inclusiv pentru o escaladare a războiului, sunt de părere analiștii. 

„Căderea fragmentelor de rachete pe teritoriul Republicii Moldova nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant”, este de părere fostul ministru al Apărării moldovean, Vitalie Marinuță, care consideră că autoritățile ar trebui să își pregătească economia, militarii și rezervele militare, dar și civilii pentru ipoteza unei escaladări a conflictului din Ucraina.

Ce ar trebui să facă autoritățile de la Chișinău

Fostul ministru al Apărării consideră că autoritățile de la Chișinău trebuie să pregătească populația pentru a acționa într-o situație excepțională.

„Suntem, practic, de un an de zile în stare de alertă. Personal, însă, nu prea văd să se fi făcut multe în ceea ce priveşte mobilizarea şi antrenarea populaţiei, în pregătirea populaţiei de a acţiona într-o situaţie excepţională.

Deci, aceasta rachetă a fost încă un clopoţel care ne solicită să ne deşteptăm şi să facem ceva pentru a ne pregăti. Pentru ca în caz de necesitate să putem riposta aşa cum o face Ucraina”, a declarat Marinuţă pentru Radio Chişinău.

Expertul în securitate Ion Leahu spune că Rusia are o capacitate imensă de a susține un război, însă dacă Putin va învinge în Rusia „perspectivele noastre sunt destul de sumbre”, avertizează el.

„Rusia, având o economie imensă, până recent având venituri colosale din vânzarea ţiţeiului şi a gazelor, îşi va putea permite încă mult timp înainte o economie de război, o economie care să producă rachete, proiectile şi tancuri”, afirmă Leahu.

„În situaţia dată, evident, dacă Ucraina reuşeşte să reziste, atunci rezistăm şi noi. Dar dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre”, a mai spus el.