06 dec. 2022 | 16:11

Racheta care a căzut în Republica Moldova ar aparține Ucrainei. Șeful Parlamentului moldovean reacționează

ULTIMA ORĂ
Racheta care a căzut în Republica Moldova ar aparține Ucrainei. Șeful Parlamentului moldovean reacționează

În timpul bombardamentelor masive ale Rusiei asupra Ucrainei, o rachetă a căzut pe teritoriul Moldovei. A avut loc un incident în raionul Briceni. Acest lucru este confirmat de serviciul de presă al Ministerului Apărării din țară pe pagina sa de Facebook.

Incident în Moldova. O rachetă a căzut pe teritoriul țării vecine

Update 6 decembrie, ora 16.10. Președintele parlamentului moldovean, Igor Grosu afirmă că țara are un sistem de apărare vechi, care nu mai funcționează. Totuși, Moldova nu are bani să îl înlocuiască, așa că cere ajutorul partenerilor europeni.

,,Zgomotul a fost că s-a auzit în tot orașul. Este un ecou al războiului, este un ecou al invaziei Federației Ruse împotriva Ucrainei și, indiferent că este un proiectil folosit de apărarea antiaeriană, este un rezultat al invaziei Federației Ruse și asta vorbește că suntem, din păcate, sub acest pericol.

Încă un argument în adresa celor care spun că suntem neutri și dacă suntem neutri nu trebuie să ne gândim la armată la spațiul nostru aerian. Iată, a treia dovadă, cu atât mai mult statele neutre nu au garanția sau favorul sau privelegiul de a fi apărați, deci noi trebuie să investim în sistemul nostru de apărare, de monitorizare a spațiului aerian, de interceptare.

Acele instalații, sisteme de pe timpul Uniunii Sovietice nu mai fac față, sunt depășite”, a declarat președintele Parlamentului în cadrul unei emisiuni difuzate de un post TV din Republica Moldova.

 

Update 6 decembrie, ora 07.28. Racheta găsită pe teritoriul Republicii Moldova, la Briceni, a căzut la doar 22 de kilometri de granița României. Potrivit unor informații publicate chiar de presa ucraineană și citate de Antena 3 CNN, dispozitivul ar proveni de la un sistem S-300 al forțelor Kievului.

Știrea inițială: Informații despre cine a tras rachetele – rușii sau Forțele de Apărare Aeriană ale Ucrainei – nu se cunosc în prezent.

„Recent, o rachetă a fost descoperită într-o livadă de lângă Briceni. Patrula poliției de frontieră a descoperit obiectul exploziv”, a precizat Ministerul Apărării. „Poliția de frontieră a sporit patrularea și nivelul de atenție în zona inspectoratelor Briceni și Ocnița”.

În comunicatul Ministerului Apărării se mai spune că locul incidentului a fost deja încercuit de poliție și de patrula de frontieră. Acum se așteaptă sosirea serviciilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, Bombteh și IGSU.