Misterul „obiectelor zburătoare” de pe teritoriul SUA. „Le numim obiecte cu un motiv”
Armata americană nu cunoaște identitatea celor trei obiecte zburătoare pe care le-a aruncat în aer deasupra Americii de Nord și nici modul în care acestea au reușit să rămână în aer.
Duminică, președintele Joe Biden a emis un nou ordin de doborâre a unui alt obiect, ceea ce face un total de patru în această lună.
Statele Unite au susținut că, din cauza faptului că zbura la 6.100 de metri (20.000 de picioare), ar fi putut să îngreuneze cursele aeriene comerciale.
Este posibil să fie un „balon” sau „un anumit tip de sistem de propulsie”, potrivit unui comandant militar.
Cel mai recent obiect – doborât deasupra lacului Huron din Michigan, în apropiere de granița cu Canada – a fost descris de oficialii din domeniul apărării ca fiind o „structură octogonală” fără pilot, de care erau atașate sfori.
Acesta a fost doborât de o rachetă trasă de un avion de vânătoare F-16 la ora locală 14:42 (19:42 GMT).
Incidentul ridică noi întrebări cu privire la valul de obiecte de mare altitudine care au fost doborâte deasupra Americii de Nord în această lună.
Comandantul Comandamentului de Nord al SUA, generalul Glen VanHerck, a declarat că nu există niciun indiciu privind vreo amenințare.
„Nu am de gând să le cataloghez drept baloane. Le numim obiecte cu un motiv”, a declarat el.
„Ceea ce vedem sunt obiecte foarte, foarte mici care produc o secțiune transversală radar foarte, foarte mică”, a adăugat el.
Speculațiile cu privire la ceea ce ar putea fi aceste obiecte s-au intensificat în ultimele zile.
„Voi lăsa comunitatea de informații și comunitatea de contrainformații să își dea seama de acest lucru”, a declarat generalul VanHerck atunci când a fost întrebat dacă este posibil ca obiectele să fie extraterestre.
„Nu am exclus nimic în acest moment”
Un presupus balon spion chinezesc a fost doborât în largul coastei Carolinei de Sud pe 4 februarie, după ce a planat zile întregi deasupra SUA. Oficialii au declarat că acesta provenea din China și fusese folosit pentru a monitoriza site-uri sensibile.
China a negat că obiectul a fost folosit pentru spionaj și a spus că era un dispozitiv de monitorizare a vremii care s-a rătăcit. Incidentul – și schimburile de replici furioase care au urmat – au amplificat tensiunile dintre Washington și Beijing.
Dar duminică, un oficial din domeniul apărării a declarat că SUA a comunicat cu Beijingul în legătură cu primul obiect, după ce nu a primit niciun răspuns timp de mai multe zile.
De la acel prim incident, avioanele de luptă americane au doborât alte trei obiecte la mare altitudine în tot atâtea zile.
Vineri, președintele Biden a ordonat doborârea unui obiect deasupra nordului Alaskăi, iar sâmbătă un obiect similar a fost doborât deasupra Yukonului, în nord-vestul Canadei.
Atât SUA, cât și Canada lucrează în continuare pentru a recupera resturile, dar căutările din Alaska au fost îngreunate de condițiile arctice.
„Aceste obiecte nu semănau foarte mult cu balonul din 4 februarie și erau mult mai mici decât acesta și nu le vom caracteriza definitiv până când nu vom putea recupera resturile”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat luni că SUA au intrat cu baloane în spațiul său aerian de peste 10 ori în ultimul an.
„Nu este neobișnuit ca și SUA să intre ilegal în spațiul aerian al altor țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unui briefing de presă.
Detectarea celor mai recente obiecte ar putea fi rezultatul lărgirii căutării de la radare și senzori, a declarat sâmbătă un oficial american pentru Washington Post.
Oficialul, care a solicitat anonimatul, a comparat acest lucru cu un cumpărător de mașini care debifează căsuțele de pe un site web pentru a lărgi parametrii a ceea ce poate fi căutat. Dar el a spus că nu este clar dacă acest lucru produce mai multe rezultate sau dacă noile incursiuni fac parte dintr-o acțiune mai deliberată.