10 feb. 2023 | 22:51

Pentagonul a doborât un obiect „zburător” deasupra statului Alaska. Ordinul dat de Joe Biden

ULTIMA ORĂ
Pentagonul a doborât un obiect „zburător” deasupra statului Alaska. Ordinul dat de Joe Biden

Pentagonul a doborât vineri un obiect necunoscut care zbura în spațiul aerian american în largul coastelor Alaskăi, la ordinul președintelui Joe Biden, au declarat oficiali de la Casa Albă.

Obiectul reprezenta o „amenințare rezonabilă” la adresa siguranței zborurilor civile, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă. Acesta a descris obiectul ca fiind aproximativ de mărimea unei mașini mici.

A fost pentru a doua oară într-o săptămână când oficialii americani au doborât un anumit tip de obiect zburător deasupra Statelor Unite.

Sâmbătă, avioane de luptă au doborât un balon spion chinezesc suspectat de a fi spionaj în largul coastelor Carolinei de Sud.

Casa Albă nu are nicio informație despre obiect

Oficialii Casei Albe au trasat diferențe majore între cele două episoade. Kirby a declarat că nu se știe încă cine este proprietarul obiectului și nu a precizat că este vorba despre un balon. De asemenea, oficialii nu au putut spune dacă pe acesta se afla vreun echipament de supraveghere. De asemenea, nu știa încă de unde venea sau care era scopul său.

Kirby a declarat că piloții de luptă care au examinat vizual obiectul au constatat că acesta nu era pilotat.

Obiectul a căzut în apă și oficialii se așteptau să poată recupera resturile mai repede decât în cazul balonului masiv de săptămâna trecută.

Evoluția a avut loc la aproape o săptămână după ce SUA au doborât un balon spion chinezesc suspectat de spionaj în largul coastei Carolinei, după ce a traversat situri militare sensibile din America de Nord. China a insistat că survolul a fost un accident în care a fost implicată o navă civilă și a amenințat cu repercusiuni.

Biden a emis ordinul, dar ar fi vrut ca balonul să fie doborât chiar mai devreme. El a fost sfătuit că cel mai bun moment pentru operațiune ar fi fost când acesta se afla deasupra apei. Oficialii militari au stabilit că doborârea balonului deasupra uscatului ar reprezenta un risc nejustificat pentru persoanele de la sol.

China a răspuns că își rezervă dreptul de „a lua măsuri suplimentare” și a criticat SUA pentru „o reacție exagerată evidentă și o încălcare gravă a practicilor internaționale”.