Misterul dispariției civilizației Hopewell, din America de Nord. Ce susțin cercetătorii

de: Iulia Kelt
15 08. 2023

Niciuna dintre afirmațiile care pretind să ofere dovezi pentru un sfârșit „astronomic” al culturii Hopewell, din America de Nord, nu se ridică, potrivit experților, la un adevăr absolut.

Orice ar fi cauzat declinul rețelelor comerciale centrate pe Valea Ohio, acum 1.500 de ani, autorii unui studiu sunt destul de siguri că nu a fost o vorba despre o cometă, de fapt.

Ceea ce știm este că asteroizii mici lovesc Pământul tot timpul, iar evenimente precum explozia Tunguska ar putea provoca pagube locale serioase dacă s-ar întâmpla într-un loc populat.

O rocă spațială suficient de mare ar lăsa un crater imens, dar Tunguska dovedește posibilitatea unei explozii de aer, suficient de mare pentru a provoca multe daune, dar nu neaparat să distrugă o civilizație.

Ipoteze, teorii și controverse

Mulți au afirmat că un asemenea eveniment ar fi responsabil pentru dispariția civilizației Hopewell. Cu toate acestea, există sceptici neimpresionați de asta.

Timp de 600 de ani, nativii americani au făcut comerț de pe țărmurile Marilor Lacuri până în Florida de astăzi. Cu aproximativ 1.500 de ani în urmă a avut loc un declin, iar comerțul pe distanțe lungi a fost stopat.

Kenneth Tankersley, de la Universitatea din Cincinnati, prezenta ceea ce credea că este răspunsul. Împreună cu alți oameni de știință, a furnizat mai multe teorii potrivit cărora un meteorit ar fi putut să fie cauza.

Recent, mai mulți oameni de știință, în frunte cu doctorul Kevin Nolan de la Universitatea Ball State, susțin că teoriile sunt greșite.

„Nu există dovezi care să ateste locuințe arse în mod catastrofal în niciunul dintre cele 11 situri Hopewell studiate de echipa lui Tankersley”, a spus Nolan într-un comunicat.

„Suprafețele arse identificate de cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati sunt fie episoade localizate de ardere în scopuri ceremoniale, cum ar fi incinerarea morților, fie altcevade proporții mici”, a mai spus el.

„Orice meteorit este prezent în aceste situri a fost colectat de popoarele indigene antice, probabil din diferite locații, și adus în aceste situri Hopewell pentru a fi transformat în regalii ceremoniale”, a continuat Noland. „Microsferulele bogate în fier și siliciu nu au compoziția chimică tipică meteoriților”, s-a continuat.

În concluzie, devine destul de greu de dat seama ce a dus la dispariția civilizației Hopewell, însă ipoteza unui meteorit pare să sară din calcul, cel puțin până la noi informații.