Guvernul adoptă un memorandum pentru creșterea salariilor pentru profesori. Ce cuprinde documentul. Ciolacu îl contrazice pe premier: „Nu e un acord politic”

de: Denisa Dudescu
07 06. 2023

Profesorii continuă cea mai mare grevă generală din educație din ultimii 18 ani. Potrivit calendarului, miercuri, 7 iunie, elevii și profesorii reluau cursurile după vacanță, însă dascălii au anunțat că nu renunță la proteste și grevă. Ministerul Educației a transmis, marți seara, că un număr mare de angajați din școli au renunțat la grevă și a publicat primele statistici cu privire la cei care au reluat orele. Cifrele oferite sunt contrazise de reprezentanții dascălilor și spun că aproape 87% din angajați sunt pentru grevă.

Se anunță un nou protest în București. Ciolacu îl contrazice pe Ciucă

Update 7 iunie, ora 17:45: După anunțul premierului Nicolae Ciucă privind memorandumul pentru profesori, liderul PSD Marcel Ciolacu îl contrazice, spunând că nu este un acord politic al Coaliției, ci un angajament „între noi doi”. 

Ciolacu a precizat că nu a fost niciun acord politic încheiat între membrii coaliției de guvernare privind adoptarea memorandumului pentru salarizarea profesorilor. 

În schimb, a fost vorba despre „un angajament al meu și al domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, a celor două mari partide”. 

Anunțul lui Ciolacu vine după ce în urmă cu puțin timp, premierul spunea că „ne-am asumat astăzi, printr-un acord politic al liderilor coaliției de guvernare, garanțiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învățământ“.

„Nu e un acord politic, e un angajament al meu și al domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, a celor două mari partide care ne-am asumat în acest moment această această discuție, până la urmă, această grevă“.

Update 7 iunie, ora 14:10: Guvernul României a anunțat, miercuri, că va adopta un memorandum pentru creșterile salariale din Educație. Potrivit documentului premierul Nicolae Ciucă a transmis că a discutat deja cu liderii de sindicat pe acest subiect.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ”, se arată în comunicatul transmis azi de Guvernul Românei.

Însă salariile ar urma să crească de anul următor, potrivit documentului.

„Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care prevede, prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, că în anul 2023.

Începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare; de această prevedere a beneficiat și personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din învățământ”, se arată în memorandumul avizat de Marius Budăi, ministrul Muncii și Adrian Câciu, ministrul de Finanțe.

Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

„Memorandumul”  este un act intern al Guvernului și nu are un impact pentru populație. Potrivit definiției este un „document diplomatic cuprinzând expunerea faptelor sau argumentelor juridice care privesc relațiile dintre state și formează sau vor forma obiectul unor tratative”.

Documentul poate fi consultat aici.

Update ora 11:56: Marius Nistor, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, a transmis că un nou protest al angajaților din Educație va avea loc joi sau vineri. Liderul de sindicat a mai spus că se așteaptă la 20.000 de participați. Acesta a spus că a fost deja depusă  o solicitare pentru protest la Primăria Capitalei și așteaptă un răspuns.

„În momentul de faţă, greva se poate încheia în momentul în care Guvernul vine cu o soluţie care să fie acceptată de către colegii noştri şi când colegii noştri vor decide acest lucru. Noi suntem deschişi la negocieri”, a transmis liderul de sindicat.

O întâlnire a sindicaliștilor cu cei din Ministerul Educației a fost programată azi pentru ora 10:00.

Bătălia cifrelor. Câți profesori continuă greva

Ligia Deca a anunțat, marți, într-o conferință de presă că 53% dintre angajați din învățământ continuă greva și că numărul acestora a început să scadă în ultimele zile. 

„În perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic). La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).

În perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice”, sunt statisticile prezentate în premieră de Ministerul Educației.

După ce cifrele au fost contrazise de angajații din Educație, ministerul a revenit cu precizări.

„Procentele comunicate de Ministerului Educației astăzi, 6 iunie, sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învățământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat.

Ministerul Educației a solicitat și a centralizat, în această perioadă, informații statistice privind întregul personal din unitățile de învățământ, pentru o imagine de ansamblu asupra dinamicii din sistem, în contextul protestului personalului din unitățile de învățământ preuniversitar”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației.

Aproape 87% dintre angajații din Educație continuă greva

După bâlbele și rectificările făcute de Ministerul Educației sindicaliștii au anunțat câți angajați sunt pro grevă.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispozițiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieșit că astăzi 6 iunie 2023, au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei!”, au transmis reprezentanții profesorilor într-un comunicat de presă.

Greva în Educație continuă. Sursă comunicat: FSLI

Solicitările sindicatelor:

  • Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
  • Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economi