Meseria de croitoreasă, mai bănoasă ca niciodată. Totul vine de la UE, se vor umple de bani româncele care știu să coasă

de: Alexandru Puiu
09 08. 2023

Româncele care au abilități de croitorie au mari șanse să își construiască o carieră extrem de bănoasă în viitorul apropiat.

Toată această ascensiune pe care ar putea-o lua vocația lor este dată de faptul că Uniunea Europeană privește cu tot mai mare îngrijorare industria modei, din cauza gradului uriaș de poluare pe care-l presupune.

Emisiile de dioxid de carbon, dar și deșeurile care sunt generate anual de acest domeniu de activitate se ridică la un nivel alarmant în întreaga lume, iar autoritățile europene caută soluții tot mai radicale și rapide pentru a stopa acest fenomen, în contextul în care vedem cu toții cât de mult avem de suferit de pe urma naturii pe care n-am ocrotit-o câtuși de puțin până acum.

Industria modei va fi ca pe timpuri

Recentele schimbări climatice neașteptat de agresive și rapide în unele regiuni ridică semnale de alarmă la Bruxelles, acolo unde industria modei globale e văzută ca un poluator deosebit de periculos.

În aceste condiții, europarlamentarii au luat atitudine și au decis să schimbe legea, iar noile norme să pună accent pe respectarea drepturilor omului și să impună marilor producători globali de haine să-și regândească producția, astfel încât hainele lor pe care le pun pe piață spre vânzare să aibă o calitate mai bună, să fie mai durabile, deci oamenii să nu mai fie nevoiți să le schimbe atât de des. De altfel, hainele să poată fi și reciclate, se mai arată în cadrul unei alte prevederi la care europarlamentarii țin în mod deosebit, pentru sănătatea planetei.

„Consumatorii singuri nu pot reforma sectorul textil global prin intermediul obiceiurilor lor de cumpărare. Dacă lăsăm piața să se autoreglementeze, lăsăm ușa deschisă pentru un model fast fashion care exploatează oamenii și resursele planetei”, explică europarlamentarul Delara Burkhardt.

Conform acestuia, „Uniunea Europeană trebuie să oblige legal producătorii și marile companii de modă să opereze mai durabil”.

În aceste condiții, ne așteptăm să apară fonduri europene, dar și cursuri de specializare și perfecționare pentru croitori, ca oamenii să-și poată produce singuri hainele, dar mai ales să le poată repara și reutiliza în timp. Totodată, e posibil să apară anumite facilități fiscale pentru acest domeniu de activitate, ceea ce înseamnă că și câștigurile croitorilor și croitoreselor din UE vor crește exponențial, iar meseria va fi una de viitor.