Vești proaste pentru amatorii de cafea la capsule! Legea privind ambalajele și deșeurile de ambalaje ar putea schimba pentru totdeauna modul în care aceștia își beau licoarea de dimineață. Prin urmare, multe dintre aparatele din casele românilor ar putea deveni inutile. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.
Ingenioase, convenabile și din ce în ce mai durabile, capsulele de cafea au luat cu asalt industria în ultimii ani. Ceea ce odată era considerată în general ”cafea instantant” a suferit o transformare, numeroase mărci de specialitate lansând acum propriile capsule compatibile.
Motivele acestei creșteri explozive merg în paralel cu o tendință la nivelul întregii industrii care prioritizează confortul. Pentru mulți consumatori, comoditatea primează, fapt pentru care tot mai mulți oameni au ajuns să își achiziționeze un astfel de aparat și au lăsat deoparte metodele vechi de preparare.
Cu toate acestea, capsulele convenționale din aluminiu consumă multă energie în procesul de producție și generează cantități uriașe de deșeuri. Prin urmare, Comisia Europeană a prezentat un proiect de regulament care ar urma să interzică capsulele de cafea în întreaga Europă, cu excepția cazului în care acestea sunt compostabile.
Citește și: Detergenții vor fi interziși la sticlă sau pungă de plastic? Ce se pregătește în Uniunea Europeană
Capsulele de cafea sunt în pericol de dispariție în Europa, după ce Comisia Europeană a propus o interdicție, care a trecut însă neobservată de publicul larg. Proiectul noii legi europene privind ambalajele și deșeurile de ambalaje prevede că aceste capsule nu mai pot fi introduse pe piață decât dacă pot fi compostate.
Prin urmare, actualele capace din aluminiu sau plastic nu ar mai fi permise. Iar o astfel de interdicție ar avea probabil consecințe pentru consumatorii de cafea, dar și pentru producători. Nu este deocamdată clar dacă legea propusă va trece prin procesul legislativ în Parlamentul și Consiliul UE.
De cealaltă parte, Asociația profesională European Coffee Federation susţine că, de fapt, această interzicere nu va aduce chiar atât de multe beneficii mediului, mai ales că, aceste capsule vor necesita și ele crearea unei infrastructuri de reciclare.
Citește și: Ce conţin capsulele de cafea, de fapt. Ingredientul periculos de care habar nu aveai