Mesajul momentului de la Casa de Pensii: toți românii care au lucrat în afara țării sunt vizați

de: Alexandru Puiu
19 05. 2023

În teorie, toți românii care au lucrat legal în afara țării pentru o perioadă mai lungă de timp, conform legislației europene, au șanse să se încadreze la o pensie comunitară, pe lângă pensie pe care o primesc în România. Particularitățile respectivului mecanism continuă însă să fie destul de încețoșate pentru cei care, în teorie, ar trebui să înceapă să profite de el.

Daniel Baciu este președintele Casei Naționale de Pensii Publice și, în această săptămâni, a oferit lămuriri suplimentare legate de pensiile comunitare, cele menite pentru românii care au muncit în străinătate. Acest tip de pensie, conform oficialului, reprezintă o prioritate a CNPP, având în vedere milioane de români care activează peste graniță.

Casa Națională de Pensii și pensiile comunitare

„În perioada 11-14 mai a.c. am avut o întâlnire de lucru regională alături de colegii mei de la Casa Națională de Pensii cu reprezentanții caselor de pensii din județele din centrul țării respectiv Sibiu, Brașov, Cluj, Mureș, Covasna, Harghita, Bistrița și Buzău. Principalele subiecte pe care le-am abordat au fost analiza stadiului procesului de evaluare a dosarelor de pensie în vederea recalculării precum și gestionarea modului de transmitere în format electronic a formularelor europene în vederea deschiderii unui drept de pensie comunitară”, a scris Baciu pe pagina sa de socializare.

Cea mai importantă etapă a obținerii pensiei suplimentare de către români pleacă de la evaluarea dosarelor de pensie, un proces care ar trebui eficientizat semnificativ în 2023. Oficialul speră să adreseze și subiectul pensiilor românești oferite românilor plecați de mulți ani din țară.„Pensiile comunitare reprezintă și ele o prioritate a CNPP ținând cont de faptul că românii din afara granițelor sunt foarte numeroși, o parte dintre ei au ajuns la vârsta de pensionare și trebuie ajutați pentru a aplica la o pensie, acest schimb electronic de date ajutându-ne mult în vederea instrumentării dosarelor de pensie internaționale”, a comentat șeful CNPP.

Important este ca în momentul în care ai ajuns la vârsta pensionării să te adresezi autorităților din zona în care ai domiciliul la momentul respectiv, în România sau în afara țării. „Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a explicat Maria Luiza Socol Florescu, directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).