Mesajul de la Guvern pentru toți pensionarii din România: problema sistemului de pensii, confirmată oficial

de: Alexandru Puiu
05 05. 2023

Pensionarii din România nu aveau oricum o viață foarte ușoară și nu le-a fost simplificată nici de angajamentele statului român în fața Bruxelles-ului prin PNRR. Din acest motiv, motivele de îngrijorare pentru cei mai vulnerabili români sunt multe și deloc mărunte.

Pentru următorii 50 de ani, dacă Planul Național de Redresare și Reziliență nu se schimbă în urma unei discuții cu autoritățile de la Bruxelles, bugetul pentru pensiile tuturor românilor nu poate depăși 9,4% din produsul intern brut. Soluția la prima vedere este renegocierea PNRR, pe care a insistat și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Problema este că, până la momentul de față, niciun jalon din varianta inițială a Planului nu a suferit vreo modificarea, iar alternativa este pierderea unor sume fabuloase de bani sub formă de fonduri europene. Este vorba de miliarde de euro la mijloc pentru o sumedenie de alte proiecte desfășurate pe meleaguri mioritice.

Ce urmează pentru pensionarii din România

„Este o obligație pe care o avem de a renegocia PNRR. Contextul ne obligă la această negociere. Plafonul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile și capitolul investiții sau influențele de preț la anumite domenii fac necesară negocierea”, a afirmat Marcel Boloș în această săptămână într-o intervenție Realitatea PLUS.

În același context, oficialul a atras din nou atenția asupra faptului că, prin PNRR, plafonul de 9,4% din PIB este instaurat pentru următorii 50 de ani. Având în vedere că el este de la PNL sau Marius Budăi este de la PSD, Boloș a insistat și pe faptul că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale este coordonatorul reformei pensiilor.

„Plafonul de 9,4% din sistemul de pensii, care include și pensiile speciale, poate fi un obstacol pe viitor dacă Guvernul ar trebui să ia an de an măsuri de actualizare sau de majorare a pensiilor pentru a răspunde fie unei evoluții ascendente a inflației sau a altor influențe care sunt la nivel macroeconomic. Ar trebui Guvernul, în funcție de acestea, să actualizeze sau să majoreze pensiile”, a subliniat Boloș.