Medvedev, după sancțiunile impuse de Marea Britanie: „Dușmanul etern al Rusiei”

de: Anca Lupescu
21 04. 2023

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a calificat vineri Marea Britanie drept „dușmanul etern” al țării sale.

Medvedev, declarații controversate despre Marea Britanie

„Marea Britanie a fost, este și va fi dușmanul nostru etern. În orice caz, până când insula lor arogantă și dezgustătoare va fi dusă în abisul mării de valul creat de ultimul sistem de armament rusesc”, a scris el pe contul său de Telegram.

Comentariile lui Medvedev au venit ca răspuns la sancțiunile pe care Marea Britanie le-a impus mai multor persoane din Rusia, care la rândul lor au fost o reacție la condamnarea la 25 de ani de închisoare a activistului politic Vladimir Kara-Murza.

Adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Rusiei a reacționat la sancțiunile impuse oficialilor ruși de către guvernul britanic pentru încarcerarea, în această săptămână, a jurnalistului și politicianului ruso-britanic Vladimir Kara-Muza.

În mesajul său incoerent, Medvedev, care l-a găzduit o dată la Moscova pe președintele american Barack Obama, a spus că Marea Britanie a devenit atât de „învechită” încât nici măcar nu-și mai amintește numele lui Rishi Sunak.

Coreea de Nord ar putea primi arme de la Rusiei

Dmitri Medvedev a sugerat, zilele trecute, că Phenianul ar putea fi aprovizionat cu arme rusești „de ultimă generație”, după ce Coreea de Sud a lăsat să se înțeleagă că ar putea oferi ajutor militar Ucrainei.

„Au apărut „noi partide” pentru „a ne ajuta inamicii”, a scris miercuri Medvedev, un susținător vocal al războiului din Ucraina, pe Telegram.

Medvedev a subliniat comentariile făcute de președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol la începutul acestei săptămâni, care a sugerat că atacurile rusești „pe scară largă” asupra civililor ucraineni ar putea schimba opoziția de lungă durată a Seulului față de furnizarea de ajutor letal Ucrainei.

„Dacă există o situație pe care comunitatea internațională nu o poate tolera, cum ar fi orice atac pe scară largă asupra civililor, masacru sau încălcare gravă a legilor războiului, ar putea fi dificil pentru noi să insistăm doar asupra sprijinului umanitar sau financiar”, a declarat Yoon pentru agenția de presă Reuters.

Yoon a precizat că „nu vor exista limitări” în ceea ce privește sprijinul pentru „apărarea și restaurarea unei țări care a fost invadată ilegal, atât în conformitate cu legislația internațională, cât și cu cea internă”, înainte de a adăuga că Seulul va ține cont de „relația noastră cu părțile implicate în război și de evoluțiile de pe câmpul de luptă” pentru a lua „cele mai adecvate măsuri”.

Moscova a condamnat rapid comentariile, calificându-le drept o „poziție mai degrabă neprietenoasă”.

„Începerea livrărilor de arme va însemna în mod oblic o anumită etapă de implicare în acest conflict”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.