Peskov, despre statele „neprietenoase” Rusiei: „Pot fi numite țări ostile, pentru că ceea ce fac este război”

Peskov, despre statele „neprietenoase” Rusiei: „Pot fi numite țări ostile, pentru că ceea ce fac este război”

La sfârșitul lunii martie, Vladimir Putin a spus că „țările neprietenoase” – cele care au introdus sancțiuni împotriva Rusiei – trebuie să plătească pentru livrările de gaze în ruble, după ce au înghețat activele valutare ale băncii centrale ruse din cauza războiului din Ucraina. Potrivit liderului de la Kremlin, prin înghețarea activelor Rusiei în dolari și euro, Occidentul a confiscat efectiv plățile pentru livrările de combustibil. Ordinul lui Putin prevede plata în ruble pentru gazul rusesc.

Dmitri Peskov face declarații despre statele „neprietenoase” Rusiei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, dezvăluie acum că aceste națiuni considerate „neprietenoase” de către Moscova pot fi numite ţări „ostile”, întrucât duc un conflict pe plan diplomatic, politic şi economic împotriva Federaţiei Ruse. Practic, omul lui Putin a recunoscut că aşa-numita „operaţiune militară specială” în Ucraina este, de fapt, un război.

„Orice război se termină cu pacea, iar această lume va fi una în care vocea noastră va fi auzită, în care ne vom simţi confortabil, în siguranţă şi în care vom sta cu încredere”, a spus Peskov, marți, la conferinţa educaţională „Noi Orizonturi”.

Acuzații de „război hibrid”

Oficialul rus acuză ţările occidentale, inclusiv SUA, că poartă un „război hibrid” împotriva Rusiei în acest moment. Scopul lor ar fi izolarea pe plan internaţional a rușilor, susține Peskov.

„Nu se limitează la consilierii militari britanici şi americani care îi învaţă pe naţionaliştii ucraineni înarmaţi ce să facă şi le oferă şi informaţii operative. Nu, acesta este un război diplomatic şi politic. Se fac încercări de a ne izola pe plan internaţional, iar aceasta este un război economic”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Le numim în continuare într-un mod blând drept state neprietenoase. Dar aş spune că deja acestea sunt state ostile pentru că ceea ce fac ele este război”, a insistat Dmitri Peskov.

Moscova îşi va atinge toate obiectivele

În opinia sa, „însăşi existenţa Rusiei ca stat irită Occidentul colectiv şi nu se va opri de la nimic pentru a nu ne permite să ne dezvoltăm aşa cum ne dorim şi să trăim după placul nostru”. Cu toate acestea, Moscova va depăşi această perioadă de „furtună perfectă” şi îşi va atinge toate obiectivele, deoarece Vladimir Putin „ştie încotro îşi duce ţara” şi se bucură de sprijinul populaţiei, a adăugat Peskov.

Kremlinul consideră „neprietenoase” toate țările care i-au impus sancţiuni după invazia Ucrainei, inclusiv Japonia, SUA şi statele membre ale Uniunii Europene. La 14 mai, ministrul Serghei Lavrov afirmase că Occidentul a declarat Rusiei un „război hibrid total”, acuzând SUA că au pregătit actuala criză încă de la finele Războiului rece, dar Moscova a acceptat această provocare.

Citește și: