Marea concediere vine de peste ocean și se simte deja în IT. Similaritățile cu criza din 2008, oficiale
Cu cât evoluează mai mult algoritmii de inteligență artificială, se automatizează programarea și o serie stufoasă de alte locuri de muncă. Din păcate, până să vorbim de o reprofilare în masă a oamenilor, au început concedieri masive.
Rezerva Federală Americană (FED) este una dintre cele mai puternice și complexe instituții bancare de pe mapamond. Este banca centrală a Statelor Unite ale Americii și unul dintre cele mai importante organisme financiare de pe mapamond. Cu toate aceste, se pregătește de concedieri masive. Sute de oameni din cadrul instituției vor române fără locuri de muncă, o premieră absolută după criza din 2008.
Citește și Criza economică din 2008 a izbucnit în imobiliare. Criza din 2024 va bubui din cauza băncilor
Concedieri masive la banca federală din SUA, majoritatea din IT
Nu mai puțin de 300 de angajați din cadrul Băncii Centrale Americane își vor pierde locul de muncă înainte de finele acestui an. La prima vedere, având în vedere numărul mare de joburi din spatele unei astfel de instituții, valoarea nu pare mare, mai ales s-au făcut angajări constante din 2010 și până în prezent. Chiar și așa, restructurarea a intrat în istorie ca fiind cea mai mare din 2008 și până în prezent, conform datelor Reuters.
Un purtător de cuvânt al Fed a venit cu lămuriri pe marginea subiectului și a insistat pe faptul că vizează angajați de la cele 12 bănci regionale ale Rezervei Federale, mai ales din sectorul IT, în contextul extinderii utilizării serviciilor de cloud. Lista celor care vor rămâne pe drumuri include și diverse sisteme ale Fed de procesare a plăților, acestea fiind consolidate la momentul de față, conform Adevărul. Printre cei care vor părăsi instituția se află și persoane care ies la pensie.
Câți oameni își vor pierde locul de muncă
Conform documentelor Fed, numărul angajaților, inclusiv la băncile regionale, Consiliul guvernatorilor și trei subsidiare mai mici, ar urma să scadă cu peste 500 de poziții din 2022 în 2023, de la 24.428 la 23.895. Cu alte cuvinte, procentual, numărul nu este copleșitor, dar tot discutăm de prima scădere de personal de la ultima criză financiară majoră.
Citește și Fenomen îngrijorător printre milioane de tineri. „Blestemul celor 35” îi lasă fără locuri de muncă
Anunțul actual vine după o perioadă foarte dificilă pentru banca centrală americană, având în vedere că pierderile în doar câteva luni au depășit pragul de 100 de miliarde de dolari. Cel mai probabil, vor continua să se majoreze pe fondul creșterii dobânzilor. Ca o scurtă retrospectivă, înregistrarea de pierderi reprezintă o situație foarte rară pentru Fed, dar banca centrală a SUA a avertizat în repetate rânduri că un asemenea set de circumstanțe nu îi afectează capacitatea de a derula politica monetară și de a-și îndeplini obiectivele.