Mâncăm prea multă carne, iar asta dăunează planetei. Plan pentru reducerea consumului, la nivel mondial

de: Iulia Kelt
05 12. 2023

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite pregătește terenul pentru o tranziție climatică majoră în industria alimentară globală, iar consumul de carne reprezintă un punct central al acestui plan.

Vezi și: Câtă carne e recomandat să mănânci săptămânal. Cantitatea e mai mică decât credeai, spune Mihaela Bilic

Organizația pentru Alimentație și Agricultură lucrează la un plan elaborat pentru a restabili echilibrul în lume

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) urmează să lanseze un plan cuprinzător care să aducă industria agroalimentară în conformitate cu Acordul de la Paris privind clima.

Luând în calcul emisiile de gaze cu efect de seră și o bună parte din amprenta climatică asociată, industria alimentară, de la producție până la consum, reprezintă aproximativ o treime din totalul emisiilor globale anuale.

Creșterea animalelor este identificată ca una dintre sursele majore de metan, defrișări și pierderi de biodiversitate, determinând FAO să ia măsuri urgente.

Planul FAO va oferi orientări cu privire la consumul de carne, sugerând limitarea acestuia în țările cu consum excesiv, în timp ce va încuraja creșterea animalelor în mod sustenabil în țările în curs de dezvoltare, unde accesul la nutriție reprezintă o provocare predominantă.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre carnea de pui: de ce este bine s-o consumi, ce conține, de fapt

Ce scot datele în evidență, despre consumul de carne

Datele arată discrepanțe semnificative în consumul de carne între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, cu un consum mediu de 127 de kilograme pe an în Statele Unite, comparativ cu doar 7 kilograme în Nigeria și 3 kilograme în Republica Democrată Congo, conform datelor FAO.

Comisia Eat-Lancet recomandă un consum mult mai redus, de aproximativ 15,7 kilograme pe an.

Planul FAO, pus la punct în colaborare cu fermierii și consumatorii, va include și alte recomandări, cum ar fi adaptarea la condițiile climatice schimbătoare și abordarea risipei alimentare și a pierderilor post-recoltare.

Acest plan este văzut ca fiind un ghid esențial pentru companiile din sectorul agroalimentar și investitorii acestora, oferindu-le o direcție comună și sprijinind tranziția către practici mai sustenabile.

Implementarea planului se va face treptat în următorii ani și va include recomandări specifice pentru fiecare țară, în parte.

Vezi și: Schimbările care au loc în corpul tău când mănânci carne arsă la grătar. Greșeala pe care o fac mulți români