03 apr. 2023 | 22:28

Câtă carne e recomandat să mănânci săptămânal. Cantitatea e mai mică decât credeai, spune Mihaela Bilic

Sănătate
Câtă carne e recomandat să mănânci săptămânal. Cantitatea e mai mică decât credeai, spune Mihaela Bilic
Nutriționiștii spun că sfaturile lor despre carnea roșie rămân neschimbate

Unul din alimentele prezente în meniul nostru, este fără doar și poate carnea. Dar te-ai întrebat câtă carne e recomandat să mănânci săptămânal? Deși mulți nutriționiști spun că sfaturile lor despre carnea roșie rămân neschimbate, cantitatea e mai mică decât credeai. Citește mai departe și află ce spune și Mihaela Bilic despre câtă carne e recomandat să mănânci săptămânal.

Cel mai bun aliment este carnea!

Când vine vorba de carne, este greu de ignorat opiniile contradictorii privind consumul acesteia care au ajuns pe prima pagină a ziarelor în ultima vreme. În urmă cu patru ani, o analiză de cercetare a considerat că dovezile care stau la baza recomandărilor de limitare a consumului de carne sunt slabe, afirmând că „reducerea consumului de carne aduce foarte puține beneficii pentru sănătate”. Totuși, acest sfat contrazice orientările dietetice acceptate.

De cealaltă parte a baricadei, veganii vocali și activiștii pentru drepturile animalelor protestează că ar trebui să renunțăm cu toții la carne în favoarea alimentelor vegetale. Carnea a fost un element obișnuit în farfuria de masă de când ne știm majoritatea dintre noi. Există un motiv întemeiat, și anume, carnea roșie este o sursă valoroasă de fier, proteine și alți nutrienți importanți, cum ar fi zincul, vitamina B12 și grăsimi omega-3.

Ce spun cele mai recente date științifice. Câtă carne e recomandat să mănânci săptămânal

Fierul care stimulează energia este deosebit de important pentru femei, care au nevoi mai mari decât bărbații în multe grupe de vârstă. Carnea roșie este o sursă de fier ușor de absorbit, care ajută la prevenirea anemiei.

Una din patru femei, conform studiului din 2019, nu-și satisface necesarul de fier, iar 15 la sută au anemie. Simptomele anemiei prin deficit de fier pot include senzația constantă de oboseală și lipsa de concentrare.

Carnea roșie este, de asemenea, o sursă bună de proteine care dezvoltă mușchii. Cele mai recente cercetări sugerează că o creștere a aportului de proteine este importantă pentru gestionarea greutății, deoarece proteinele ne ajută să ne gestionăm foamea și reduc pofta de mâncare mai târziu în cursul zilei. Carnea roșie slabă, carnea de pui, ouăle, legumele și alimentele lactate, cum ar fi laptele și iaurtul, sunt toate surse de proteine de calitate.

Vezi și: Ce trebuie să mănânci seara pentru a slăbi. Mihaela Bilic dezvăluie secretul unei siluete de vis

Vestea nu prea bună despre carnea de toate zilele și ce spune Mihaela Bilic

Legătura dintre carnea roșie și o varietate de afecțiuni de sănătate este cunoscută de mult timp. Dovezile împotriva consumului excesiv de carne roșie sunt cele mai puternice în ceea ce privește cancerul intestinal, al doilea cel mai mare ucigaș de cancer din lume.

Unul din șase cazuri noi de cancer de intestin este legat de consumul excesiv de carne roșie și de carne procesată, cum ar fi șunca, șunca, baconul, salamul și cârnații. În 2015, Organizația Mondială a Sănătății a declarat carnea procesată ca fiind cancerigenă de clasa 1.

Cu alte cuvinte, a spus că există dovezi solide că carnea procesată provoacă cancer. Consiliul Cancerului recomandă ca cei care mănâncă carne să limiteze carnea roșie la trei sau patru ori pe săptămână. Cu alte cuvinte ar fi vorba de nu mai mult de 700 g de greutate brută pe săptămână, și să aleagă pește, pui și leguminoase în celelalte zile, iar carnea procesată ar trebui să fie eliminată sau redusă la minimum.

Apoi, bineînțeles, este vorba de sănătatea inimii noastre. Carnea procesată și bucățile grase de carne roșie contribuie cu grăsimi saturate la dieta noastră. Consumul prea multor grăsimi saturate este legat de niveluri ridicate de colesterol, ceea ce crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Fundația australiană a inimii a publicat noi orientări privind consumul de carne roșie și sănătatea inimii, pe baza celor mai recente dovezi.

Cantitatea corectă de carne ar trebui să fie de 500g/ săptămână, dacă ținem cont că o porție corectă are 150g și dimensiunea unui pachet de cărți de joc. Da, atât de micuță este! Ar trebui așa, într-un calcul grosier: în aceste 500g ne intră cam trei porții de carne pe săptămână, dar atenție, asta include și mezelurile, nu doar friptura.

Trei porții de carne, două porții de pește și două zile în care să mâncăm proteine vegetale: fasole, mazăre, linte, năut și aș spune că suntem într-un echilibru din punct de vedere alimentar.

Astea, boabele, uităm să le consumăm de două ori pe săptămână, dar și peștele. Haideți să fim serioși, nu cred că toată lumea consumă de două ori pe săptămână pește. Mi-ar plăcea să fie așa, dar nu cred. Noi în schimb, suntem mai carnivori.”; spune nutriționistul Mihaela Bilic.

Vezi și: Trucul simplu prin care vei deosebi carnea naturală de cea plină cu substanțe chimice. Rezolvi totul în 30 de secunde

„Nouă, ca români, ne place carnea”

Tăierea grăsimii din carne și alegerea unor bucăți slabe este o modalitate de a reduce aportul de grăsimi saturate. Reducerea porției de carne roșie și adăugarea mai multor legume în farfurie este o altă modalitate de a preveni bolile. Cât despre cantitatea de carne pe care o mânâncă românii, aceeași Mihaela Bilic spune:

„Nouă, ca români, ne place carnea și mâncăm nu 500g. Adică se poate să mănânci 500g și la o singură masă, dacă e. (…) Ei bine, la capitolul proteine, tot măcar avem un avantaj faptul că ele se transformă greu sau chiar nu se transformă în grăsime.

Nu întâmplător sunt la modă dietele proteice, chiar funcționează. Proteinele obosesc un pic ficatul și rinichii, dar din punct de vedere siluetă dau sațietate, ne satură și nu se transformă în grăsime.

Și atunci e normal, atâta vreme cât există abundența alimentară, să avem tendința să mâncăm mai multe proteine”, a mai spus Mihaela Bilic în emisiunea „Pastila de Frumusețe”.

Câtă carne e recomandat să mănânci săptămânal în farfuria ta?

La această întrebare, majoritatea nutriționiștilor spun că răspunsul depinde de greutatea, de vârsta și de preferințele generale. Dar o regulă generală de bază ar fi două până la trei porții pe săptămână, acesta fiind un interval de luat în considerare. O porție ar trebui să fie de aproximativ 100 de grame.

Studiile concluzionează că un consum de peste 510 grame de carne roșie pe săptămână poate crește riscul de cancer colorectal. Sfatul nutriționiștilor, care se bazează pe cea mai bună știință nutrițională disponibilă, este să ne gândim să facem din carne mai degrabă o garnitură decât atracția principală a unei mese.

 

Sursă informații: Spectacola

Parteneri
O mare actriță s-a stins din viață. O boală cruntă a răpus-o
Redactia.ro
Serialul lansat recent care te va ține lipit de ecran. Este bazat pe un celebru roman, iar finalul e complet neașteptat
Click.ro
„Te pui jos şi te rogi, până cade obuzul”. Povestea românului care a luptat în prima linie a frontului din Ucraina mai bine de un an
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum a fost surprinsă Lidia Buble alături de Horațiu Nicolau, iubitul ei în vârstă de 63 de ani / FOTO
Unica.ro
O zi demnă de uitat în România. Vremea, cum nu se poate mai rea
EVZ.ro
Cum va fi vremea în noaptea dintre ani și în primele săptămâni ale lunii ianuarie 2025. Meteorologii au actualizat prognoza meteo
Spynews
Călin Georgescu anunță sfârșitul pentru Klaus Iohannis. Ce se va întâmpla cu președintele: Așa a plecat și Ceaușescu
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
PENSIILE vin cu ÎNTÂRZIERE in 2025! POȘTA ROMÂNĂ a CONFIRMAT!
Mediaflux
Cine este adolescenta de 15 ani, care a ucis un elev și o profesoară într-o școală. Ce alte planuri periculoase avea
Spynews.ro
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro