Maldivele din Europa, o nouă destinație preferată de turiști. Stațiunile sunt „invadate” de italieni care fug de prețurile mari. Cât costă un șezlong

de: Denisa Dudescu
19 08. 2023

Vara aceasta italienii au ales ca destinație de vacanță: Albania, cunoscută pentru stațiunile și plajele de vis, dar și pentru stațiunea Vlora care face parte din riviera albaneză și mai este supranumită „Maldive de Europa”, potrivit RaiNews și La Gazzetta dello Sport. Totodată premierul Albaniei a  ironizat „invazia” italienilor aflați în vacanță, comparând-o cu exodul albanezilor din 1990 în Italia, notează publicația Corriere della Sera. La numai câteva zile de la postarea premierului albanez, premierul Italiei Giorgia Meloni a acceptat să facă și ea o vizită.

Turiștii italieni și-au schimbat preferințele

Albania a devenit una dintre destinațiile preferate de italieni și europeni, lucru confirmat și de datele publicate de Ministerul Albanez al Turismului: în primele șase luni ale anului 2023 au sosit în țară 3,4 milioane de turiști străini, cu 33 % mai mulți față de aceeași perioadă. în 2022. Guvernul se așteaptă să închidă anul cu peste 9 milioane de vizitatori, cu câteva milioane mai mult decât în ​​ultimele douăsprezece luni.

Premierul albanez compară „invazia turiștilor italieni” cu exodul albanezilor din 1990 în Italia

Creșterea prețurilor și a costului vieții în general în Italia pare să fi determinat mulți turiști italieni să renunțe la o vacanță în țară și s-au reorientat. Dacă până acum câțiva ani Grecia și Croația se numărau printre destinațiile preferate de italieni pentru vacanțele de vară low-cost, anul acesta mulți au decis să se concentreze pe Albania. 

Premierul albanez, Edi Rama, a avut chiar un comentariu ironic la valul de turiști italieni. A postat pe rețelele de socializare două imagini: una de la exodul albanezilor din 1990 în Italia și alta tot cu exodul dar cu mențiunea că lucrurile s-au inversat și că acum ei sunt „invadați de turiștii italieni”.

„Așteaptă, așteaptă, că încă nu ai văzut nimic”, este mesajul premierului la cele două poze.

Premierul Meloni a plătit nota de plată a unor italieni care au fugit de la un restaurant

La câteva zile de la această postare premierul Italiei Giorgia Meloni a mers într-o scurtă vizită în Albania.

Meloni și familia sa au petrecut câteva zile în Albania în această săptămână, ca invitată a premierului Edi Rama, a cărui țară se bucură de un boom turistic în această vară, vizitatorii fiind atrași de plajele cu nisip alb și de prețurile mici în comparație cu restul Europei, scrie Reuters.

Tot ea a plătit și nota de plată pentru niște turiști italieni care au fugit de la un restaurant albanez și nu au mai plătit.

„Du-te și plătește nota de plată pentru acești idioți, te rog”, a declarat Meloni ambasadorului italian în Albania, potrivit Rama. Francesco Lollobrigida, ministrul italian al agriculturii și cumnatul lui Meloni, a participat la călătoria în Albania și a declarat că a fost o chestiune de mândrie națională.

Videoclipul cu patru turiști italieni care fug dintr-un restaurant celebru pentru că au luat masa fără să plătească nota a devenit viral. Aceștia au făcut consumație în valoare de 80 de euro, după care au fugit. Imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere ale restaurantului din Berat, un oraș istoric din zona central-sudică a țării.

Proprietarul restaurantului a declarat pentru Corriere della Sera că nu i s-a mai întâmplat așa ceva niciodată.

Rama a declarat într-un interviu televizat săptămâna trecută că Albania se așteaptă să primească aproape 500.000 de vizitatori din Italia în acest an. Mulți italieni au evitat călătoriile interne pe fondul creșterii prețurilor și au călătorit în țara balcanică, unde cazarea și facilitățile de plajă sunt mai ieftine.

De ce aleg italienii Albania

A petrece o vacanță în așa-numitele „Maldive ale Europei” în această vară a anului 2023 înseamnă să cheltuiești mult mai puțin decât un sejur într-o stațiune de pe litoral din Italia.

Dacă știrile din ultimele zile țin cont de posibilitatea de a cheltui până la 50 de euro pe zi pentru o umbrelă și două șezlonguri în Puglia, în Albania poți cheltui în continuare între 10 și 15 euro pentru același serviciu, dar diferența este important și în ceea ce privește locuința, scrie La Gazzetta dello Sport.

De exemplu, pentru penultima săptămână din august, un cuplu de adulți poate petrece o săptămână întreagă într-o stațiune din Velipojë, la 200 de metri de plajă, cheltuind un total de 500 de euro, în timp ce pentru aceeași perioadă a se caza în Gallipoli înseamnă să cheltuiască cel puțin 800 de euro.  Și asta fără a lua în considerare costul scăzut al meselor și atracțiilor.

Cum și-a câștigat stațiunea numele de Maldivele Europei

O stațiune balneară albaneză puțin cunoscută este apreciată de turiști ca fiind locul de vizitat în 2023. Cunoscută drept „Maldivele Europei”, Ksamil se mândrește cu plaje frumoase de nisip, ape turcoaz și halbe de bere la doar 90 de cenți.

Întinzându-se de-a lungul Mării Adriatice și a Mării Ionice, cei 450 de kilometri de coastă a Albaniei sunt presărați cu nisip auriu și păduri de pini, dar cu foarte puțini turiști străini. Iubitorii de plajă ar trebui să se îndrepte spre Riviera albaneză, unde plajele albe și apele turcoaz au fost comparate cu Maldivele, scrie Euronews.

Întinzându-se de-a lungul coastei țării, de la Vlorë la Ksamil, Riviera albaneză oferă de toate, de la stațiuni balneare vibrante la golfuri liniștite.

Deși este departe de a fi nedescoperită, Dhërmi este una dintre cele mai lungi și mai populare plaje din Albania. Umbrele din frunze de palmier sunt aliniate la țărm, iar șezlongurile sunt orientate spre oceanul sclipitor. Barurile pline de viață vând bere pentru doar 1,50 euro, iar camerele de pe plajă sunt disponibile de la 30 de euro.

Când aveți nevoie de un pic de răgaz, puteți face drumeții pe traseele montane din zonă în singurătate sau puteți merge la Canionul Gjipe din apropiere pentru o expediție de coborâre în rapel.

Riviera albaneză este ideală pentru o vacanță pe plajă care nu strică banii. Fie că vreți să vă lăsați pradă unei cazări de lux pentru o fracțiune din prețul obișnuit, fie că vreți să profitați de prețurile mici și să cheltuiți cât mai puțin posibil, Albania vă are acoperită.

Cu camping în junglă în satul liniștit Borsh pentru doar 11,50 euro pe noapte și stațiuni de lux pentru 40 de euro, niciuna dintre opțiuni nu vă va lăsa fără bani.

Potrivit Numbeo, o masă la un restaurant ieftin din Albania costă în medie 600 de lek (5,50 euro), în timp ce o masă cu trei feluri de mâncare pentru două persoane la un restaurant de categorie medie costă în jur de 3.260 de lek (30 de euro).