Majorarea cu aproape 9% a prețurilor la biletele de tren a fost ținută secret de către Ministerul Transporturilor

de: Ozana Mazilu
13 12. 2023

Biletele de tren s-au scumpit, iar Ministerul Transporturilor nu a anunțat acest lucru timp de două zile.

Biletele de tren s-au scumpit

Biletele de tren s-au scumpit cu 8,8% duminică, 10 decembrie, ca urmare a actualizării anuale cu indicele de inflație. Cu toate astea, Ministerul Transporturilor și CFR Călători au anunțat majorarea la două zile de la intrarea în vigoare și nu înainte, așa cum ar fi fost normal.

În acest context, de-abia marți după-amiază Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), a anunțat „actualizarea” prețurilor. Ca referință, ultima majorare a tarifelor în transportul feroviar de călători a avut loc pe 1 iulie 2022, cu 20%.

Playtech scria la acea vreme că biletele de tren se vor scumpi cu 20% la toți operatorii, începând cu 1 iulie 2022, după ce compania CFR Călători a cerut majorări de prețuri pentru bilete în bugetul pentru 2022, ca urmare a creșterii prețurilor la energie. Decizia a fost luată de către Autoritatea Feroviară pentru toată piața.

Vezi și: Lista trenurilor anulate de CFR Călători. România, afectată din plin de vremea rea. Ce fac călătorii cu biletele cumpărate

Tot atunci, un bilet de tren CFR Călători la un tren Inter-regio de la București la Brașov costa aproape 50 de lei. După majorarea de la 1 iulie, costa aproape 60 de lei.

Cât costă acum un bilet CFR

În prezent, după majorare, un bilet de tren de clasa a 2-a București – Constanța la Interregio costă 78,5 lei, pe ruta București Nord – Brașov 64,5 lei, pe ruta București Nord – Suceava prețul este 118,5 lei, iar pe ruta București Nord – Arad, 145 de lei.

E important de menționat că aplicația „Ghișeul Unic” este disponibilă la adresa https://bilete.infofer.ro și le permite călătorilor agregarea titlurilor de călătorie, momentan doar de la CFR Călători și Transferoviar Călători, fără a fi necesară achiziționarea biletelor de pe site-urile operatorilor. Etapa finală survine după implementarea protocoalelor de servicii și structuri Web API în sistemele informatice ale celor doi operatori de transport (OTF-C), respectiv CFR-Călători SA și Transferoviar Călători S.R.L, care au transmis acceptul final de participare la acest sistem dinamic și complex.

Vezi și: Mersul Trenurilor 2024: Care este cea mai rapidă cursă la CFR