Luna, un mister dezvăluit. Ce se află în interiorul acesteia, conform cercetătorilor

de: Antonia Iacobescu
07 05. 2023

Luna a fost întotdeauna un subiect e mare interes pentru cercetători. De peste 500 de ani, oamenii de știință au încercat să afle misterele acestui corp astronomic care orbitează planeta Pământ, fiind singurul său satelit natural permanent.

Ce au descoperit cercetătorii în interiorul Lunii

De-a lungul timpului, explorarea Lunii a adus, însă, și câteva aspecte importante la suprafața satelitului nostru natural.

Seismografele plasate pe Lună de astronauţii misiunii Apollo au arătat faptul că pe aceasta s-au înregistrat 28 de cutremure lunare, ‘moonquake’. Și cercetătorii americani au aflat că satelitul nostru este activ seismic.

Mult timp s-a crezut că Luna ar fi goală pe interior, însă nicio dovadă științifică nu a demonstrat această idee.

Pe de altă parte, se pare că oamenii de știință au descoperit cutremurele lunii, iar acestea au dezvăluit multe despre ceea ce se află în interiorul Lunii. În ultimele două decenii, s-a demonstrat că Luna are un nucleu fluid în interior, dar noile cercetări arată că există mai mult decât atât. În interiorul acelui nucleu exterior, există totuși și un nucleu solid, exact ca al planetei noastre, scrie iflscience.com. 

Satelitul natural are un nucleu solid în interior

Datele misiunii Apollo ar putea să elucideze misterul. Echipa a analizele proprietățile fizice ale Lunii din masa sa, cum se rotește și cum o deformează mareele. Acest lucru le-a oferit indicii că ar putea exista un miez solid în interior. Mai mult, se estimează că acest nucleu interior are o lungime de aproximativ 500 de kilometri și are o densitate mai mică decât a Pământului.

Dar acesta nu este singurul mister legat de Lună. Celălalt fenomen se referă la răsturnarea mantalei lunare. Mai precis, materialul din manta, stratul mijlociu gros dintre crusta subțire și miezul exterior al Lunii, s-a deplasat destul de mult.

Oamenii de știință cred că Luna avea înainte un câmp magnetic extrem de puternic, de aproximativ 100 de ori mai puternic decât al Pământului. Acesta ar fi fost produs de nucleul din interior. În schimb, câmpul magnetic este acum aproape inexistent.

„Rezultatele noastre pun la îndoială evoluția câmpului magnetic al Lunii datorită demonstrației sale a existenței nucleului interior și susțin un scenariu global de răsturnare a mantalei, care aduce perspective substanțiale asupra cronologiei bombardamentului lunar în primul miliard de ani ai Sistemului Solar.” au scris autorii misiunii Apollo în lucrarea lor.