Lukasenko introduce pedeapsa capitală pentru înaltă trădare pentru oficiali de stat și personalul militar

de: Dumitrescu Andrei
10 03. 2023

Președintele Belarusului a semnat un proiect de lege care introduce pedeapsa capitală pentru oficialii de stat și personalul militar condamnat pentru înaltă trădare.

Modificările aduse codului penal al țării, aprobate de președintele Alexander Lukașenko, prevăd pedepse cu moartea pentru oficialii și personalul militar care provoacă „daune ireparabile” securității naționale a Belarusului prin acte de trădare.

Belarus este singura țară din Europa care nu a interzis pedeapsa capitală, care a fost aplicată celor condamnați pentru crimă sau terorism.

Execuțiile sunt efectuate cu un glonț în ceafă.

Trei decenii la conducerea statului

Lukașenko a condus Belarusul cu o mână de fier timp de aproape trei decenii, reprimând brutal disidența. Autoritățile belaruse au declanșat o campanie de represiune împotriva manifestanților care au protestat împotriva realegerii sale în cadrul unui vot din august 2020, pe care opoziția și Occidentul l-au denunțat ca fiind fraudat, reținând peste 35.000 de persoane și bătând mii de oameni.

Luni, un tribunal belarus a condamnat-o în absență pe principala contracandidată a lui Lukașenko la alegeri, liderul opoziției în exil Sviatlana Tsikhanouskaya, la 15 ani de închisoare, sub acuzația de conspirație pentru răsturnarea guvernului. Săptămâna trecută, cel mai proeminent apărător al drepturilor omului din țară și laureat al premiului Nobel pentru pace în 2022, Ales Bialiatski, a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Proiectul de lege pe care Lukașenko, în vârstă de 68 de ani, l-a semnat joi a introdus, de asemenea, pedepse pentru „propaganda terorismului, discreditarea forțelor armate și a unităților paramilitare și încălcarea normelor de protecție a secretelor de stat”, imitând legislația represivă a principalului aliat al Belarusului, Rusia.

Rusia a folosit teritoriul Belarusului pentru a-și lansa invazia în Ucraina în urmă cu mai bine de un an și a menținut trupe și arme pe teritoriul belarus.

Aprobarea noii legislații represive vine în urma unui atac asupra unui avion de război rusesc la o bază aeriană din afara capitalei belaruse, la 26 februarie, care a fost revendicat de gherilele belaruse.

Lukașenko a declarat la începutul acestei săptămâni că autoritățile au arestat principalul suspect, un bărbat ucrainean, și peste 20 de presupuși complici ai acestuia.

Analistul politic Valery Karbalevich a remarcat că demersul lui Lukașenko de a înăspri legislația vine în contextul în care nemulțumirea publică este în creștere din cauza scăderii veniturilor, a sancțiunilor occidentale și a rolului țării în invazia Rusiei în Ucraina.

„Nu numai oamenii obișnuiți, ci și unii oficiali au devenit din ce în ce mai nemulțumiți de politicile lui Lukașenko”, a declarat Karbalevici pentru Associated Press. „Autoritățile sunt forțate să strângă șurubul și să accelereze represiunea pentru a păstra controlul asupra situației din Belarus”.