Lovitura pentru buzunarul șoferilor români din 2024. Cheltuieli mai mari cu mașina, carburant mai scump și amenzi mai costisitoare

de: Alexandru Puiu
20 12. 2023

Dacă mergi pe străzile din România, românul pare să se fi născut șofer. Nu de alta, dar numărul autoturismelor a explodat și, aproape de fiecare dată, într-o familie sunt înmatriculate două autovehicule, cel puțin.

Din 2024 însă, deținerea unei mașini va deveni un lux semnificativ mai mare comparativ cu cât era deja. Va crește punctul de amendă, vor creștere prețurile la carburanți din cauza accizelor impuse de Guvern și nu numai, iar cei mai mulți șoferi vor plăti un RCA mai scump. Autoritățile au nevoie de mai mulți bani la bugetul de stat, iar șoferii par să fie victima perfectă. Nu de alta, dar un impozit umflat la mașină pe baza vârstei acestuia va contribui și el la creșterea costurilor. Ca pachetul să fie complet, rovinietele și vizitele la service vor sări și ele, pas cu pas. Cei mai loviți vor fi cei cu autoturisme mai vechi de 10 ani.

Citește și: Mașinile electrice ale românilor, sub reflector. Câte sunt în trafic în România, ce modele se vând cel mai bine

Cum sunt loviți șoferi români la buzunare în 2024

Începând cu 1 ianuarie 2024, tot ce ține de serviciile asociate deținerii unui autoturism vor deveni mai prețioase. De exemplu, taxa pe mașină se va indexa cu rata inflației, 13,8%. Imediat după, facturile pentru vizitele la service vor sări în medie cu 20 – 30%.

Accizele la carburanți, banii din prețul benzinei și motorinei care ajung la bugetul de stat, se vor majora etapizat de la 1 ianuarie, 1 aprilie și 1 iulie. Bugetul șoferilor va fi grav afectat atunci, dincolo de fluctuațiile masive ale prețului la carburant din cauza stocurilor și producției globale de petrol. Anvelopele de iarnă sunt deja mai scumpe, dar ne așteptăm și la tarife mai mari pentru RCA, în conformitate cu normativele ASF.

Citește și: Rovinietă 2024 – se schimbă taxa de drum pentru români. Apar noi roviniete, dispar unele vechi

Se schimbă punctul de amendă, modul de calcul al acestuia

Din ianuarie 2024, valoarea punctului de amendă va reprezenta 5% din salariul minim brut pe țară. În traducere, vorbim de 165 de lei, în raport cu salariul minim actual de 3.300 de lei. Ca referință, acesta nu a mai modificat din 2017, deși, în teorie, ar fi trebuit să reprezinte 10% din salariul minim pe economie. În prezent este de 145 de lei.