Lovitura momentului pentru buzunarul românilor nu vine de la miel sau porc, ci din grădină, din sere

de: Alexandru Puiu
08 04. 2023

Deja de câțiva ani, românii par să se pregătească în mod constant pentru valuri succesive de scumpiri. Întâi a fost inflația galopantă, apoi a explodat prețul carburanților, majorarea ratelor nu a întârziat să apară, iar acum vom fi loviți și de costurile coșului cu legume de la piață.

Conform estimărilor din partea fermierilor, în 2023, ne putem aștepta la legume de trei ori mai scumpe înainte de finele acestui an, iar explicațiile sunt multe și mărunte. Din ce spun agricultorii, principalul vinovat a fost costul energiei, în contextul în care condițiile meteo i-au forțat să încălzească solariile pentru perioada semnificativ mai îndelungate.

Cât costă legumele românești în acest an

Primele roșii românești, conform estimărilor, ar trebui să ajungă pe tarabe în luna mai a acestui an, dar vor fi mai scumpe cu cel puțin 30% comparativ cu cele din import. „Toată noaptea, din oră-n oră, venim băgăm pe foc cărbuni, lemne, ce pot sa țin o temperatură constantă la 20 de grade. Încălzirea a ajuns… până acum undeva la 4.000 de lei”, a declarat Sorin Vancea, fermier, potrivit observatornews.ro.

Tot pentru a-și justifica prețurile fabuloase, o familie de fermieri cu 5 solarii a explicat că a cheltuit aproximativ 30.000 de lei numai pe încălzire, pentru a-și proteja plantele de frig. „Am luat un praf bio care e pentru anti stresul plantei, anti frig și anti boli. Pe 10 plicuri d-astea am dat 1500 de lei. Dacă nu le ajuți… cu frigul asta cădeau. Mureau.  Folia termica e cea mai importanta. pentru ca îmi dublează temperatura de afara”, a declarat Constantin Georgescu pentru sursa citată.

Una peste alta, majoritatea plantelor au fost afectate de frig, de iarna prelungită și imprevizibilă. Roșiile marchează doar începutul scumpirilor, dar urmează ardeii grași sau kapia, sentimentul din piață fiind că românii care visează la legume românești vor plăti de până la 3 ori mai mult decât în urmă cu un an. „Abia reușeam sa le dau cu 2 lei kg. Când o sa înceapă ale mele, presupun undeva minim la 6 lei”, a mai declarat Sorin Vancea.