04 apr. 2023 | 09:40

Cât costă țigările în România, după scumpirile de luna aceasta: taxa pe viciu este usturătoare

ACTUALITATE
Cât costă țigările în România, după scumpirile de luna aceasta: taxa pe viciu este usturătoare

S-au scumpit țigările. Un pachet este mai mult cu 50 de bani.

Mai multe tipuri de țigări s-au scumpit cu 50 de bani per pachet, după ce doi producători, BAT și Philip Morris, au operat majorări de prețuri. Acest lucru se întâmplă în contextul în care accizele la țigarete au crescut începând cu 1 aprilie 2023.

În perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023, acciza specifică pentru 1.000 de țigarete este de 459,386 lei. Totuși, între 1 aprilie 2023 și 31 martie 2024, nivelul accizei specifice pentru 1.000 de țigarete se va ridica la 493,988 lei.

Pentru a determina valoarea totală a accizelor pentru țigări, care se calculează în conformitate cu articolul 343 din Codul Fiscal, este esențial să cunoaștem acest indicator, care constă în suma dintre acciza specifică și cea ad valorem. Poți citi mai multe detalii chiar aici. 

Țigările, mai scumpe

Aici găsești lista prețurilor pentru toate țigările, la momentul actual.

Philip Morris a fost prima companie care a operat scumpiri, începând cu data de 27 martie.

 BAT, liderul pieței locale de țigări, din punct de vedere al volumelor comercializate (circa 50% din total), a operat începând de astăzi, 3 aprilie, majorări de prețuri. Cele mai populare brand-uri, cum ar fi Kent, Pall Mall sau Winston, sunt mai scumpe cu 50 de bani pe pachet. Astfel, Pall Mall albastru costă acum 23,5 de lei iar Kent Blue costă 24,5 de lei. Rothmans Blue costă 24,5 de lei pachetul, Vogue costă 25,5 de lei iar Viceroy Red, 23 lei.
De asemenea, precedenta scumpire BAT a fost făcută pe 29 decembrie 2022. BAT operase această majorare de preț în perspectiva creșterii accizei pe produsele din tutun, inclusiv țigarete, pe care Ministerul Finanțelor le operează de la 1 aprilie 2023.

Conform datelor oficiale, țigările au început să fie cu adevărat un lux în România. Probabil că, în perioada imediat următoare, vom deveni o țară cu mai puțini fumători, dat fiind faptul că foarte mulți români deja de-abia se descurcă cu banii, de la o lună la alta.

Nu oricine își va mai permite, de acum încolo, să aibă vicii. Dacă fumezi sau consumi alcool cu regularitate, pregătește-te să aloci un buget generos, lună de lună, pentru a-ți satisface plăcerea.