Lovitura dimineții pentru giganții jocurilor de noroc: ce se întâmplă cu Superbet, Maxbet, Betano, Efbet și păcănelele

de: Alexandru Puiu
01 06. 2023

România se confruntă cu a adevărată epidemie, când vine vorba de dependența de jocuri de noroc. Obsesia oamenilor pentru îmbogățire rapidă s-a mutat de la păcănelele din colțul străzii pe site-uri și aplicații de mobil, precum Superbet, Maxbet, Betano sau Efbet. Din fericire, autoritățile vor să facă ceva în legătură cu asta.

O consecință a sărăciei de pe meleaguri mioritice, obsesia românilor pentru jocuri de noroc, păcănele, casino, loto și nu numai nu a fost niciodată mai evidentă. Acesta este și motivul pentru care am ajuns în punctul în care sunt mai multe locații de jocuri de noroc pe străzile patriei decât biserici și farmacii la un loc. Unde nu găsești păcănele, există cu siguranță un panou sau două de dimensiuni generoase cu reclame la cele mai populare servicii de pe internet din același spectru, Superbet, Maxbet, Betano sau Efbet.

Soluția pentru problema dependenței jocurilor de noroc, o lege aspră

Alfred Simonis este șeful deputaților PSD și, din această poziție, are mai multe inițiative dure pentru eradicarea dependenței de jocuri de noroc, un flagel care a năruit familii în România și a dus foarte mulți oameni la pierderea locului de muncă și o serie de gesturi disperate.

Pe lista măsurilor pe care Simon le are în vedere este scoaterea cazinourilor în afara localităților.

„Dacă o sală de jocuri de noroc se află la 300 de metri de o școală sau la 50 de metri, nu e nicio diferență. Asta am încercat să le explic deputaților USR! Dependența cu care se confruntă tinerii a devenit deja o boală și pentru eradicarea ei trebuie luate măsuri dure, iar legea pe care am inițiat-o prevede scoaterea cazinourilor în afara localităților”, a declarat acesta în plenul Camerei Deputaților, în cadrul dezbaterilor pentru un proiect de lege care propune amplasarea cazinourilor la o distanță de cel puțin 300 de metri de școli.

Alternativa propusă de deputatului PSD a fost recomandarea președintelui interimar al Senatului de a introduce pe ordinea de zi proiectul legislativ al social-democraților pe marginea subiectului. În acea inițiativă la care a făcut referire Simonis, „spațiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului Bucureșți, astfel cum este prevăzută la art. 95 din Ordonanță de urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare”.

În același document, se menționează că „spațiul propus nu este situat la mai puțin de 300 m de un așezământ de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, un așezământ de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în incinta acestora;se interzice desfășurarea de jocuri de noroc în spații care datorită amplasării ar conduce la obstrucționarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locații de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, stații ale mijloacelor de transport în comun etc.)”.

Proiectul respins de deputați care, în teorie, ar fi trebuit să diminueze impactul jocurilor de noroc asupra societății românești era semnificativ mai blând. „Spațiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 de metri pietonali a unităților și instituțiilor de învățământ, inclusiv campusurile aferente acestora, unor locuri de joacă pentru copii definite că orice spațiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, unor instituții de credit sau unor instituții financiare nebancare, unor așezăminte de cultură, sănătate, cu caracter social, de culte religioase și altele asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora”, se arată în proiectul de lege respins de deputați, scrie Adevărul.