14 apr. 2023 | 08:43

Complet interzis în România, lovitura fără precedent pentru amatorii de păcănele: se schimbă legea pentru cel mai periculos viciu

ACTUALITATE
Complet interzis în România, lovitura fără precedent pentru amatorii de păcănele: se schimbă legea pentru cel mai periculos viciu

Numărul amatorilor de păcănele și a altor forme de jocuri de noroc a explodat în România ultimului deceniu. Sunt mai multe localuri pentru jocuri de noroc decât biserici și farmacii la un loc. Mai problematic decât atât este însă că 40% dintre dependenți încearcă cel puțin o dată să se sinucidă.

Densitatea localurilor de jocuri de noroc este însă atât de mare în România ca o consecință a nivelului acut de sărăcie combinat cu un nivel scăzut de inteligență. Foarte mulți caută soluții de îmbogățire rapidă și până să-și dea seama că păcănelele nu se numără printre acele soluții, deja sunt dependenți și este prea târziu. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că există un nou proiect legislativ ce speră să diminueze radical numărul acestor localuri.

jocuri de noroc taxe 2

jocuri de noroc

Fără jocuri de noroc în localitate, inițiativa care ne-ar putea ajuta enorm

Alfred Simonis este liderul grupului PSD din Camera Deputaților și, conform unui proiect înaintat pentru dezbatere în Parlament, speră să interzicerea tuturor operatorilor de jocuri de noroc în interiorul localităților.

„Stop jocurilor de noroc! Am depus astăzi în Parlament o inițiativă pentru modificarea OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, iar aceasta prevede închiderea tuturor operatorilor din acest segment aflați în interiorul localităților. Știu că o astfel de inițiativă va naște mari controverse, dar cred că este necesară în perspectiva luptei cu dependența față de jocurile de noroc”, a anunțat Alfred Simonis pe Facebook.

Principalul argument din spatele efortului legislativ are legătură cu faptul că acest fenomen s-a transformat într-o adevărată pandemie în rândul tinerilor și face numeroase victime.„Sute de mii de oameni suferă de pe urma acestui flagel, mai ales că spațiile în care se poate juca se află la tot pasul. Experiența altor state europene ne arată că localizarea sălilor de joc în afara localităților scade numărul jucătorilor, iar prin modificările aduse acestei legi luăm și o măsură de prevenire a dependenței față de jocurile de noroc”, a adăugat Alfred Simonis.

Pentru context, o inițiativă similară a venit în urmă cu câteva luni și din partea USR, dar aceea își dorea interzicerea locațiilor de jocuri de noroc în localitățile cu mai puțin de 5000 de locuitori, în timp ce în orașele mari este interzisă instalarea lor la parterul blocurilor sau altor proprietăți rezidențiale. Nu în ultimul rând, se dorea o distanță minimă de 300 de metri între sălile de jocuri de noroc, având în vedere că în ziua de azi găsești păcănele la fiecare 50-100 de metri în majoritatea orașelor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele