Locul din România, unic în lume: de ce să vizitezi noul “Saint Tropez” al Europei

de: Ozana Mazilu
07 04. 2023

Stațiunea care îmbină marea cu frumusețea naturală a Deltei Dunării, Gura Portiței este un loc unic în lume. Poate deveni noul “Saint Tropez” al Europei, datorită frumuseții sale inedite.

Unică în Europa, Gura Portiței este locul în care Marea Neagră se întâlnește cu Delta Dunării, pentru a crea un spectacol natural mirific și o oportunitate de relaxare și fascinație pentru fiecare dintre noi.

Situat pe limba de nisip ce separă cele două lumi, Satul de Vacanță este locul unde poți admira deopotrivă flora și fauna specifică Deltei Dunării, și pe cea a Mării Negre, la o plimbare distanță una de cealaltă.

Gura Portiţei (Foto: TravelBadgers)

Gura Portiței, locul unic în România, dar și în Europa

Denumirea Satului de Vacanță vine de la comunicarea inițială dintre lacul Golovita și Marea Neagră, sugerând, încă de la bun început, simbioza dintre cele două lumi. Descoperit în anul 1736, acest colț de paradis authton a fost inițial un sat pescăresc, urmând ca din anul 1998 să înceapă lucrările de amenajare, pentru a crea aici locul ideal pentru sejurul perfect.

Inițial sat pescăresc și cherhana, Gura Portiței (Portița) este cunoscută astăzi ca una dintre cele mai retrase (și încă relativ liniștite) destinații turistice de pe litoralul românesc, o alternativă pentru Vama Veche, devenită aglomerată în ultimii ani. Accesul se face de regulă cu vaporașul, de la Jurilovca, Tulcea, cu autovehicule speciale se poate ajunge și pe drumul de coastă, fie de la Vadu, Constanța, pe la Periboina, fie de la Sfântu Gheorghe, Tulcea.

Astăzi, Gura Portiței își păstrează frumusețea naturală, în timp ce opțiunile de cazare și facilitățile disponibile sunt într-un proces de îmbunătățire continuă, pentru oaspeții să găsească întotdeauna acolo o oază de liniște si relaxare.

Gura Portiței

Acest loc mirific este tot ce le trebuie citadinilor sătui de noxe și dornici de câteva zile de izolare și liniște. Gura Portiței este un colț sălbatic de rai atins doar pe alocuri pentru amenajări necesare, dar nu intruzive. Nu există un număr mare de restaurante, nu există cluburi, mall-uri sau supermarket-uri, dar există marea, briza și nisipul. Liniștea naturală de aici cu greu poate fi găsită în alte zone ce nu se întind peste culmile celor mai retrase zone montane.

Odată ajuns în această zonă a Dobrogei, există o serie de obiective turistice care merită vizitate. De la Enisala poți ajunge imediat să te bucuri de un borș de pește în satul Jurilovca, să te plimbi cu barca în complexul Razim-Sinoe, să vezi rezervațiile naturale din zonă, să te reculegi la mănăstirea Visterna sau chiar să ajungi repede la Marea Neagră.

Cu toții am auzit, încă de pe băncile școlii, despre frumusețile naturale din țara noastră. Puțini le-am explorat, pentru a ne convinge de splendoarea peisajelor mult admirate de străini. Dacă românii aleg să își organizeze concediile în afara granițelor, mulți europeni vin în România pentru a descoperi minunățiile ascunse de acest teritoriu.

Așadar, Gura Portiței este locul acela unde ajungi când te-ai săturat de toți și de toate. Accesul se face strict cu barca (cu motor sau nu), direct din Portul Jurilovca. Nu te teme, acolo vei găsi suficienți localnici autorizați care să te ducă din punctul A, în punctul B, pe apă. Drumul până la Gura Portiței durează, în medie, jumătate de oră, cât barca traversează canalele, spre plajă.

În ciuda accesului greoi, la destinație vei găsi o stațiune plină de viață ce concurează, și din punct de vedere al prețurilor (explicabile, dacă luăm în calcul transportul exclusiv pe apă), și în ceea ce privește condițiile oferite. Orice turist pasionat de locuri noi ar trebui să viziteze locul unde Dobrogea se încheie, ca de acolo să înceapă eternitatea, măcar o singură dată.