La ce oră încep probele la examenul de Bacalaureat 2023. Ce acte trebuie să aibă elevii la ei

de: Cojocaru Cristian
24 06. 2023

În general, orarul examenului de Bacalaureat este responsabilitatea Ministerului Educației și programul de desfășurare al acestuia poate varia în funcție de an și de modificările aduse de autorități. Prin urmare, este important să te informezi în ceea ce privește orarul specific al examenului pentru anul în curs. Iată așadar la ce oră încep probele la examenul de Bacalaureat 2023.

La ce oră încep probele la examenul de Bacalaureat 2023

În general, examenul de Bacalaureat se desfășoară în două sesiuni, una în iunie-iulie și cealaltă în august-septembrie. Probele au loc în zile diferite și încep în general cam la aceeași oră. La rândul lor, probele pe care absolvenții de liceu le susțin, în cadrul examenului de Bacalaureat sunt de 2 feluri: probe orale și probe scrise. Anul acesta probele orale se vor echivala cu mediile pe care elevii le-au obținut la disciplina respectivă, pe parcursul anilor de liceu, din cauza grevei profesorilor.

De obicei, probele la examenul de Bacalaureat încep la ora 9:00 dimineața și au o durată de trei ore. Totuși, este important să verifici înainte, pentru a fi sigur. Pentru a obține informații exacte despre orarul examenului de Bacalaureat, pentru anul curent, ești sfătuit să consulți site-ul oficial al Ministerului Educației sau să contactezi direct instituția de învățământ la care să înscris pentru a te informa în privința calendarului exact al acestuia, precum și a orarului.

Vezi și Examenele orale de la Bacalaureat 2023 se vor echivala cu mediile din timpul liceului. Anunţul oficial făcut de Ligia Deca

Examenul de Bacalaureat

În examenul de Bacalaureat din România, probele scrise constau în următoarele:

  • Limba și literatura română:  Această probă este obligatorie pentru toți absolvenții de liceu și se desfășoară în două variante, în funcție de filiera de studiu: uman sau real/tehnologic.
  • Limba maternă: Absolvenții care au altă limbă maternă decât limba română pot opta să susțină această probă scrisă.
  • Proba obligatorie a profilului: Aceasta  proba este specifică fiecărei filiere de studiu și se bazează pe programe școlare ale disciplinelor de specialitate pentru fiecare profil.
  • Proba la alegere a profilului: Absolvenții pot alege una dintre disciplinele din cadrul profilului lor și vor susține o probă scrisă la aceasta.

În general, probele scrise ale examenului de Bacalaureat se desfășoară pe parcursul mai multor zile, în funcție de programul stabilit de Ministerul Educației. Este important să verifici orarul oficial al examenului pentru a afla exact când vor avea loc probele scrise în acest an.

Cine poate susține Bacalaureatul

Bacalaureatul poate fi susținut de către elevii care finalizează învățământul liceal, adică cei care care au parcurs cei patru ani de liceu la unul din profilurile: uman, real, tehnologic sau vocațional. Astfel, elevii din clasele a XII-a sau a XIII-a, în funcție de structura liceului, pot participa la examenul de bacalaureat pentru obținerea diplomei de absolvire a liceului și a accesului la învățământul superior.

Pentru a participa la examenul de bacalaureat, elevii trebuie să fie înscriși într-un liceu autorizat și să finalizeze cu succes toate disciplinele de studiu din planul de învățământ.

Cum trebuie să te prezinți la examenul de Bacalaureat

La examenul de bacalaureat din România, trebuie să te prezinți în mod stabilit și să respecți anumite reguli și proceduri. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare:
  1. Înscrierea la examen: Înainte de examen, vei primi informații despre dată, ora și locul la care trebuie să te prezinți pentru fiecare probă. Este esențial să te asiguri că ai aceste informații corecte și că ajungi la timp la locul stabilit.
  2. Documentele necesare: La examen, trebuie să ai asupra ta un act de identitate valabil (buletin, carte de identitate sau pașaport).
  3. Îmbrăcăminte adecvată: Este important să te prezinți îmbrăcat într-o manieră în cauză și respectabilă. Evită hainele sport sau prea casual și optează pentru o ținută adecvată unui examen oficial.
  4. Respectarea regulilor examenului: În sala de examen, trebuie să respecți regulile de stabilitate de supraveghere. Aceste reguli includ interzicerea folosirii telefoanelor mobile sau a oricăror mijloace de comunicare, precum și interzicerea copiatului sau a oricăror forme de fraudă.
  5. Pregătirea materialelor necesare: Asigură-te că ai cu tine toate materialele necesare pentru fiecare probă. De exemplu, pentru probele scrise, vei avea nevoie de instrumente de scris (creion, stilou) și de foile de examen primite de la supraveghetori.
  6. Abordarea calmă și concentrată: Este normal să simți o anumită presiune în timpul examenului, dar încearcă să rămâi calm și concentrat. Acordă întrebări în legătură cu sarcinile primite și caută să îți gestionezi timpul eficient pentru a rezolva toate cerințele.

Citește și Programă Matematică Bac 2023. Materia de studiu în funcție de profil