Klaus Iohannis, discuții despre aderarea României la Schengen. Statul european care va susține activ încheierea procesului

de: Dumitrescu Andrei
30 03. 2023

Președintele Klaus Iohannis a discutat, joi, cu ministrul de Interne al Regatului Spaniei despre aderarea României la spațiul Schengen.

Vizita ministrului de Interne spaniol se datorează relației „excelente” dintre cele două țări, cu obiectivul dezvoltării în continuare a dialogului pe linie de Afaceri interne şi cooperare poliţienească, precum şi în perspectiva preluării de către Spania a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a acestui an, potrivit Administrației Prezidențiale.

„Preşedintele României a discutat despre obiectivul ţării noastre de a finaliza cu succes aderarea la spaţiul Schengen în acest an, adresând mulţumiri pentru sprijinul constant şi necondiţionat acordat de Spania pentru aderarea României. Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat interesul ţării noastre de a se implica activ în identificarea unor soluţii în plan european cu privire la gestionarea migraţiei”, informează Administraţia Prezidenţială.

Susținere activă pentru aderarea României

La rândul său, oficialul spaniol a arătat că aderarea României la Schengen este în interesul întregii Uniuni Europene.

O aderare a României va consolida securitatea spațiului european, oficialul spunând că din acest motiv va susține în continuare activ acest obiectiv, inclusiv pe durata exercitării mandatului de Președinție a Consiliului UE.

Ministrul Fernando Grande-Marlaska Gomez a subliniat excelenta cooperare între cele două ţări în domeniul Afacerilor interne şi a exprimat aprecierea pentru deschiderea României de a sprijini viitoarea Preşedinţie spaniolă a Consiliului UE în avansarea unor dosare importante în domeniul migraţiei şi azilului, al cooperării poliţieneşti, al luptei împotriva traficului de persoane, securităţii etc.