Investiția lui Bill Gates care ar trebui să-ți dea de gândit și în România: nu are nicio legătură cu tehnologia, cu Microsoft

de: Alexandru Puiu
30 01. 2023

Bill Gates este recunoscut la nivel global mai ales din poziția de cofondator al Microsoft și ca fiind unul dintre cei mai mari filantropi. Miliardarul este însă și un mare investitor, continuând să ia o serie de decizii importante legate de economisirea și înmulțirea banilor.

La momentul de față, Bill Gates este cel mai mare proprietar privat de terenuri agricole din Statele Unite ale Americii. Are în proprietate peste 111.000 de hectare de teren în diferite colțuri ale SUA, terenuri răspândite în 19 state. Ca să înțelegi mai bine ce înseamnă suprafața fabuloasă, gândește-te că este mult mai mare decât suprafața întregului oraș New York, ”limitat” la 77.818 hectare.

De unde vine obsesia lui Bill Gates pentru terenuri

Numeroasele achiziții de terenuri din SUA făcute de Bill Gates au fost realizate printr-o sumedenie de companii, legate aproape integral de fondul de investiții Cascade Investments din Washington. Conform LuxuryLaunches, din 2022, prin investițiile sale, cofondatorul Microsoft a devenit ”cel mai mare proprietar de terenuri din SUA”.

Întrebat de curând de ce își ține atâția bani în terenuri, Gates nu s-a ferit să afirme că o face de dragul fermelor agricole, pentru a le face mai eficiente, mai profitabile și pentru a angaja cât mai mulți oameni. „Dețin mai puțin de 1/4000 din terenul agricol din SUA. Am investit pentru a face fermele mai productive și pentru a crea mai multe locuri de muncă. Nu este vorba de o schemă. De fapt, toate aceste decizii au fost luate de o echipă profesionistă de investiții”, a explicat miliardarul.

În 2021, datele NBC indicau că proprietățile funciare ale lui Bill Gates variază, de la 70.000 de acri deținuți în nordul Louisianei, terenuri pe care cultivă soia, porumb, bumbac și orez, până la peste 20.000 de acri din Nebraska, unde cultivă soia. El are și terenuri foarte valoroase. În Washington, de exemplu, are suprafețe cu prețuri între 10.000 și 15.000 de dolari pe acru, în contextul în care media statului este de 2000 de dolari. În ceea ce privește profitabilitatea acestor investiții pe termen lung, între 2002 și 2019, conform indicelui Savills Global Farmland, vorbim de o rată anuală de creștere de 11%.

Gates este și un aprig susținător al taxelor mai mari pentru bogați. ”În ceea ce privește oamenii foarte bogați, cred că ar trebui să plătească taxe mai mari și ar trebui să-și doneze averile din timp”, a afirmat fostul șef Microsoft.