Interceptările SRI vor putea fi din nou folosite ca probe în dosarele penale. Care sunt efectele asupra marilor anchete de corupție SPECIAL

de: Denisa Dudescu
05 04. 2023

„Ne vom afla din nou într-un val de dosare de corupție care vor pica la Curtea Constituțională”, a declarat deputatul Ionel Dancă, de la Forţa Dreptei, miercuri, pentru Playtech.ro. Declarația vine după votul din Parlament privind folosirea în procesul penal a interceptărilor SRI.

Prin modificarea Codului de Procedură Penală, procurorii vor putea utiliza interceptările făcute de SRI în dosarele penale. Modificările aduse Codului de Procedură Penală, care permit ca interceptările realizate de serviciile secrete să fie utilizate ca probe au trecut cu 168 de voturi pentru, 75 contra, 20 abțineri.

„În primul rând este o dovadă clară pentru cee ce înseamnă definiția prostiei. Să încerci să faci același lucru de mai multe ori crezând că vei obține alt rezultat. Este exact ce face Predoiu și coaliția PSD-PNL care este la a nu știu câta tentativă de a introduce serviciile secrete în procedura penală. Curtea Constituțională s-a pronunțat de mai multe ori că este neconstituțională o astfel de implicare. Anul trecut în toamnă au încercat să voteze ordonanța din 2016 care introducea din nou serviciile secrete în procedura penală. Lega respectivă am sesizat-o la Curtea Constituțională și a fost declarată neconstituțională și acum încearcă să reintroducă prin proiectul de lege pe care l-au votat azi într-o altă tentativă de a da atribuții serviciilor secrete să intervină în procedura penală prin interceptări”, a declarant deputatul Ionel Dancă de la Forța Dreptei pentru Playtech.ro.

În ce cazuri sunt folosite interceptările

Potrivit proiectului de modificare a Codului de Procedură Penală  vor putea fi folosite în procese penale interceptările SRI realizate în următoarele cazuri: trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălarea banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificarea de instrumente de plată electronică, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, infracţiunilor de corupţie, împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică ori în cazul unor alte infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 7 ani sau mai mare.

Proiectul elaborat de ministrul Justiției Cătălin Predoiu încearcă să pună legea în acord cu decizia CCR din 2020.

Ce înseamnă revenirea SRI în procesele penale

Ionel Dancă, deputatul de la Forța Dreptei, a transmis că va ataca la CCR proiectul de lege, spunând că este „un abuz la comanda serviciilor în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor români în Justiţie”. Totodată acesta a precizat care vor fi efectele pentru sistemul de justiție din Româniaa.

„Efectul va fi cel pe care îl vedem azi, când vedem că pe bandă rulantă marile dosare de corupție cad și nu mai ajung în instanță, fie datorită intervenției prescripției, fie din cauza modului în care au fost instrumentate prin utilizarea unor probe care nu sunt admise,care nu sunt constituționale. Efectul va fi că ne vom afla din nou într-un val de dosare de corupție care vor pica la Curtea Constituțională și vom asista la acest fenomen al infractorilor care sunt acuzați de către Parchet și DNA de diverse fapte,dar ulterior în fața judecătorilor, probele respective vor fi invalidate pentru că sunt neconstituționale”.

Vicepremierul Kelemen Hunor a transmis la rândul său că deputaţii UDMR au votat, miercuri, în plen, pentru adoptarea proiectului de modificare a Codului penal şi s-au abţinut în ceea ce priveşte modificările la Codul de procedură penală.

„Puterea judecătorească şi bineînţeles partea de urmărire penală nu trebuie să fie amestecată cu nicio altă putere. Deci serviciile de intelligence nu au ce căuta în procesul penal. În forma votată de Parlament, pe care noi nu am votat-o, SRI-ul este introdus în procesul penal, ne întoarcem în timp, vreo 10 ani, chiar mai mult, ceea ce afectează independenţa şi funcţionarea justiţiei. Asta înseamnă că, din punctul nostru de vedere, este o problemă legată de statul de drept. În momentul în care justiţia nu este independentă şi dacă SRI-ul are un rol în procesul penal, nu mai putem vorbi despre justiţie independent”, a transmis liderul UDMR, potrivit Hotnews.com.

Ce spune ministrul Justiției

Cătălin Predoiu, ministrul Justiței, a declarat, miercuri, în Parlament că amendamentul Guvernului privind folosirea tehnicii SRI de interceptare audio-video în cazul faptelor de corupție nu afectează prevederea în sine, ci introduce o procedură de contestare a acestor probe în dosarul penal, obținute prin mandat de siguranță națională.

„Am umblat doar la partea de procedură de contestare a probelor, ca urmare a prescripțiilor deciziei Curții Constituționale. Indiferent de numerotarea (articolelor – n.red.) care a decurs din intervenție, noi, Guvernul, prin proiect, și, în continuare Parlamentul, pare-se prin decizia pe care o s-o ia, nu intervine cu nimic față de situația existentă, intervine doar în materie de procedură. Mi-am asumat de la început acest proiect”, a spus  Cătălin Predoiu.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectele de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală în forma venită de la Guvern, respingând toate amendamentele formulate, inclusiv cele introduse la Senat.

Tot Camera Deputaților, decizională, a eliminat complet pragul pentru abuzul în serviciu, stabilit inițial la 250.000 de lei. Prin votul dat în Parlament nu s-a institut un prag la abuzul în serviciu deși Curtea Constituțională solicita acest lucru.

Modificările la Codurile Penale vor merge la Palatul Cotroceni, la promulgare, în cazul în care nu va exista o sesizare la Curtea Constituțională.