Teoria conspirației legată de interceptări telefonice a existat dintotdeauna. Numai că, recent, s-a descoperit că nu este doar o teorie ci o realitate faptică. Locuitorii din Iași se pare că au simțit asta pe pielea lor.
Informații alarmante au ieșit în spațiul public, după o anchetă făcută de publicația BZI.ro. Conform anchetei se pare că, cel puțin, în ultimii doi ani telefoanele locuitorilor din Iași ar fi fost ascultate, și nu clandestin, ci legal.
Cererile au fost făcute de procurorii ieșeni în mai multe cauze judiciare, în perioada 2019 – 2020. Mandatele, spune BZI, au fost emise de judecătorii ieșeni, după ce procurorii au motivat cu dovezi cererea de interceptări telefonice împotriva unor persoane certate cu legea. În anchetă există și o mărturie a unui judecător din Iași, care declară pentru BZI că:
”În cursul anului 2019, pe rolul Judecătoriei Iași au fost înregistrate 287 de dosare. Toate aveau ca obiect supravegherea tehnică, sau interceptări telefonice. Au fost emise 124 de mandate de supraveghere tehnică. În cursul aceluiași an au fost înregistrate 77 de dosare având ca obiect percheziție. Au fost emise 118 mandate de acest fel. În cursul anului 2020 au fost înregistrate 281 de dosare având ca obiect supravegherea tehnică, fiind emise 224 de mandate de supraveghere tehnică.
Citește și: Cum știi dacă telefonul tău te ascultă în secret sau nu
Tot în 2020 au fost înregistrate 83 de dosare de percheziție, fiind emise 155 de mandate în acest sens. Acuratețea datelor trebuie interpretată prin prisma faptului că, în cuprinsul unui referat întocmit de procuror, se poate solicita încuviințarea efectuării mai multor percheziții sau emiterea de mandate de supraveghere tehnică pentru mai multe dispozitive”, a precizat magistratul Adrian Mereuță, din cadrul Judecătoriei Iași pentru BZI.ro.
Declarațiile magistratului Adrien Mereuță scot la lumină mult mai multe interceptări telefonice decât s-a crezut inițial. Toate aceste demersuri ale procurorilor au început încă din ianuarie 2019, mai spune magistratul, iar numărul mandatelor emise a crescut progresiv, în funcție de cauzele judiciare la care s-au cerut mandatele pentru interceptări telefonice.
Conform datelor procurate de publicația amintită, au fost peste 2.678 de mandate de eliberate, cu ajutorul cărora procurorii au putut să intercepteze telefoanele ieșenilor. La un calcul simplu, am cosntata că, în medie, raportul este de 1 telefon ascultat la 75 de ieșeni. În 2020 au fost eliberate, conform informațiilor, doar trei mandate de interceptare.
”În cursul anului 2019 au fost aprobate 22 de mandate de supraveghere tehnică, dintre cele 22 solicitate. De asemenea, au fost emise două mandate de percheziție. În ceea ce privește activitatea pe 2020, instanța a admis emiterea a 17 mandate de supraveghere tehnică, dintre cele 17 solicitate.
Pe de altă parte, anul trecut a fost admisă emiterea a trei mandate de percheziție”, a menționat judecătorul Cristina Maria Popa, delegat la Biroul de Informare și Relații Publice, din cadrul Curții de Apel Iași.