Infractorii ruși ar putea fi trimiși la război. Ce lege vrea să dea Parlamentul

de: Mihnea Talau
14 06. 2023

La Moscova, miercuri, Camera inferioară a Parlamentului rus a votat pentru susținerea inițială a legislației care va permite Ministerului Apărării să semneze contracte cu infractori suspectați sau condamnați pentru a lupta în Ucraina.

După mai bine de 15 luni de la ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina, Moscova – ale cărei forțe au suferit pierderi grele – încearcă să recruteze mai mulți soldați pentru ceea ce este cel mai mare război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Totul pentru front. În luptă intră infractorii ruși

Potrivit modificărilor propuse, un contract ar putea fi încheiat cu o persoană care este investigată pentru comiterea unei infracțiuni, al cărei caz este audiat în instanță sau după ce a fost condamnată, dar înainte ca verdictul să intre în vigoare din punct de vedere juridic, potrivit bazei de date a Dumei de Stat, camera inferioară, scrie Reuters.

Persoanele condamnate pentru infracțiuni sexuale, trădare, terorism sau extremism nu ar putea să se înscrie. Cei care se înrolează ar fi scutiți de răspundere penală la încheierea contractului sau dacă primesc premii pentru abilitățile lor de luptă.

Grupul de mercenari Wagner a fost autorizat anterior să recruteze deținuți din închisori pentru a lupta în Ucraina, dar a declarat în februarie că a încetat. Activiștii pentru drepturile deținuților spun că Ministerul Apărării a preluat procesul, dar a dorit să facă schimbări.

Noile modificări examinate de Duma nu acoperă recrutarea persoanelor care își ispășesc deja pedepsele, iar Ministerul Apărării nu a făcut niciun comentariu.

Și Ucraina a procedat la fel, la începutul războiului. Deţinuţii cu experienţă militară au fost eliberați pentru ca aceştia să se alăture luptei împotriva forţelor ruse.

„Oricine se poate alătura luptei împotriva ocupanţilor trebuie să o facă. Nu a fost o decizie uşoară, din punct de vedere moral, dar este utilă din punctul de vedere al protecţiei noastre. În conformitate cu legea marţială, participanţii la ostilităţi, ucraineni cu experienţă reală de luptă vor fi eliberaţi din închisori şi-şi vor putea ispăşi pedepsele în locurile cele mai periculoase ale războiului. Cheia acum stă în apărare”, şi-a justificat, atunci, Zelenski decizia.