26 sept. 2022 | 15:42

Rusia promite să repare greșelile, după ce bătrânii și bolnavii au fost mobilizați: „Aceste erori vor fi corectate”

ULTIMA ORĂ
Rusia promite să repare greșelile, după ce bătrânii și bolnavii au fost mobilizați: „Aceste erori vor fi corectate”

Duminică, autoritățile ruse au promis că vor remedia greșelile din mobilizarea militară parțială, după  indignarea publică legată de faptul că studenților, persoanelor în vârstă sau bolnave li s-a ordonat din greșeală să se prezinte la datorie.

Greșeli majore în recrutarea ordonată de Putin

Când președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri o mobilizare parțială, el a spus că vor fi vizate doar persoanele cu competențe „relevante” sau cu experiență militară.

Dar mulți și-au exprimat indignarea după ce au văzut cazuri – uneori absurde – în care autoritățile au convocat persoane inapte pentru serviciu.

Autoritățile din regiunea Volgograd, în sud-vestul Rusiei, au trimis în tabăra de instrucție un fost cadru militar diabetic în vârstă de 63 de ani, în ciuda sănătății precare și a problemelor cerebrale.

Bărbatul de 63 de ani s-a întors acasă vineri seara, potrivit agenției ruse de stat RIA Novosti. În aceeași regiune, directorul de școală Alexander Faltin, în vârstă de 58 de ani, a primit un ordin de chemare la datorie, în ciuda faptului că nu are experiență militară.

Fiica sa a postat un videoclip pe rețelele de socializare care a devenit viral. I s-a permis să se întoarcă acasă după ce documentele sale au fost examinate, potrivit RIA.

O recunoaștere rară

Președinta Camerei Superioare, Valentina Matviyenko, a făcut apel la toți guvernatorii – care supraveghează campaniile de mobilizare – să evite greșelile, într-o recunoaștere rară a erorile făcute.

„Cazurile incorecte de mobilizare… provoacă reacții aprinse în societate, și pe bună dreptate”, a declarat Matviyenko într-o declarație pe Telegram.

„Unii presupun că predarea rapidă a raportului (superiorilor) este mai importantă decât îndeplinirea corectă a acestei misiuni importante”, a adăugat ea.

„Acest lucru este inacceptabil… Asigurați-vă că mobilizarea parțială se desfășoară în deplină și completă conformitate cu criteriile. Și fără nicio greșeală!”, a ordonat ea.

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut greșelile voalat, spunând că speră ca aceste erori să fie corectate.

„Există cazuri când decretul (de mobilizare) a fost încălcat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a continuat spunând că speră ca aceste „erori vor fi corectate”.

Guvernatorul regiunii Vladimir, Vladimir Avdeev, a declarat deja sâmbătă că „oricine a fost mobilizat din greșeală se va întoarce acasă”.

Erorile sunt prezentate ca fiind cazuri izolate. Dar simplul fapt că autoritățile ruse vorbesc despre ele indică îngrijorări cu privire la nivelul de indignare care vine din partea unei părți a populației.

„Subminarea încrederii”

Acest nou exemplu este cea mai recentă problemă logistică a Rusiei dezvăluită de la începutul ofensivei din Ucraina, în februarie.

Rusia a anunțat sâmbătă înlocuirea generalului său de cel mai înalt rang însărcinat cu logistica, pe fondul acestei campanii de mobilizare.

Sâmbătă, Valeriy Fadeev, președintele consiliului pentru drepturile omului de la Kremlin, îl îndemnase pe ministrul Apărării Serghei Șoigu să „rezolve urgent problemele” pentru a evita „subminarea încrederii populației”.

Mai mulți studenți au declarat pentru AFP că au primit hârtii de chemare, în ciuda faptului că autoritățile ruse au promis că vor fi lăsați în afara campaniei de recrutare.

Sâmbătă, Putin a semnat un decret prin care a confirmat că studenții din instituțiile de învățământ secundar profesional și superior vor fi scutiți de mobilizare.

Protestatarii anti-mobilizare reținuți au declarat că poliția le-a dat acte de chemare în custodie – ordonându-le să se înroleze chiar în efortul pe care îl denunțau. Kremlinul a apărat joi procedura, spunând că „nu este împotriva legii”.