Informați-vă înainte de a investi!

de: Alexandru Puiu
16 01. 2023

Dacă decideți să faceți investiții pe piețele financiare este bine să vă informați din surse autorizate și cu privire la anumite aspecte ce țin de cadrul legal care guvernează acest domeniu. Iată ce trebuie să știți:

  • Furnizarea de servicii de investiţii, respectiv desfăşurarea de activităţi de investiţii pe teritoriul României este reglementată, la nivel de legislație primară, de prevederile Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare. Pe asfromania.ro la capitolul Legislație Piața de capital, găsiți detalii despre cadrul legal care guvernează investițiile pe piața de capital, dar și alte informații utile.
  • Firmele de investiții și instituțiile de credit din spațiul EEA (European Economic Area) pot opera în România, atât la distanță, cât și prin înființarea unor sucursale, doar în baza unei notificări transmise Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) de către autoritatea competentă din țara de origine, care vizează utilizarea pașaportului EU în România (informații privind lista entităților notificate, care prestează legal pe teritoriul României, se regăsesc pe asfromania.ro);
  • Firmele de investiții din statele terțe nu pot opera la distanță în România, cu excepția situației în care investitorul de retail din România solicită furnizarea serviciilor din proprie inițiativă („reverse solicitation”);
  • Firmele de investiții din state terțe pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea ASF. În prezent, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de ASF;
  • Există state terțe unde nu există obligația de autorizare pentru societățile care prestează activități de tip „brokeraj”, astfel că aceste entități nu au nici o obligație legală de protecție a investitorilor și nici o „regulă care trebuie respectată”. Un exemplu în acest sens este statul Saint Vincent și Grenadinele, a cărui autoritate competentă atenționează explicit potențialii investitori că nu autorizează entitățile locale care intermediază tranzacții de tip Forex sau tranzacții cu instrumente financiare de tipul opțiunilor binare.
  • Monedele virtuale nu sunt considerate instrumente financiare, astfel cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018, astfel că entitățile emitente de monede virtuale, tranzacționarea acestora și platformele pe care acestea se tranzacționează nu intră sub incidența supravegherii ASF. Doar în situația în care criptomonedele devin activ suport pentru alte produse financiare (ex. CFD, ETP, obligațiuni), în funcție de caracteristicile acestora, respectivele produse pot fi încadrate în categoria instrumentelor financiare, devenind astfel aplicabile prevederile Legii nr.126/2018.

Nu uitați că orice decizie de investiții trebuie făcută în deplină cunoștință de cauză. Pe www.asfromania.ro găsiți informațiile de care aveți nevoie!