INTERVIU Daniel Apostol, ASF - Provocările anului 2023, cum putem verifica investițiile pe care le facem? De la active la bursă, la Pilonul II de pensii

INTERVIU Daniel Apostol, ASF – Provocările anului 2023, cum putem verifica investițiile pe care le facem? De la active la bursă, la Pilonul II de pensii

EduFin
02 ian. 2023 | 09:05

La început de an cele mai multe temeri sunt cele legate de siguranța financiară, de la banii investiți în piața de capital, la cei din Pilonul II de pensii.

În cadrul unui interviu în exclusivitate, Daniel Apostol, director de comunicare al Autorității de Supraveghere Financiară, a vorbit despre o nouă Ordonanță de Urgență care permite un control mai strict al administratorilor de astfel de fonduri de pensii private. De asemenea, un fenomen care a început să ia amploare este cel al brokerilor falși, românii au ajuns să piardă anul acesta până la 10.000 sau 15.000 de euro fiind victimele unor astfel de înșelătorii, iar metoda pe care o folosesc este complet ilegală.

„Uitați-vă pe site-ul ASF unde din prima pagină veți găsi avertizările vis-a-vis de astfel de tentative de fraudă”

Profitând de faptul că mulți români ar vrea să își suplimenteze veniturile, și că legislația privind libertatea de a acționa al brokerilor nu este cunoscută de toată lumea, un nou mod de a excroca cetățenii capătă amploare. Este vorba despre false investiții, introducerea „clientului” pe o platformă care nu este legală, iar în momentul în care persoana vizată cere sumele de bani obținute din profitul investiției, falsul broker dispare. Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția asupra acestei înșelătorii care a început să circule atât pe rețelele de socializare cât și prin apelarea directă prin telefon a victimei.

„Dacă ești sunat de un individ, care îți propune o tranzacție financiară la telefon, indiferent cât de atrăgător poate fi mesajul său, trebuie să înțelegem că este ilegal, din start avem de-a face cu un potențial escroc. Avertizarea noastră a făcut referire tocmai la faptul că am văzut că o bună parte din cetățeni au fost targhetați, prin social media la început, apoi prin apeluri telefonice, convinși să îți plaseze economiile, prima dată în criptoactive, după care plasate în presupuse platforme online.

În momentul în care oamenii și-au cerut banii înapoi, au constatat că platforma s-a închis, presupusul agent a dispărut, banii au dispărut din cont.

Așadar atenție mare la cum vă gândiți investițiile, apelați întotdeauna la profesioniști. Uitați-vă pe site-ul ASF unde din prima pagină veți găsi avertizările vis-a-vis de astfel de tentative de fraudă.”, spune Daniel Apostol.

De altfel pe site-ul ASF poate fi consultată o listă roșie a unor astfel de platforme care nu funcționează în legalitate.

„Va începe o perioadă extrem de provocatoare  după un an extrem de dificil”

Atunci când  însă facem investiții legale trebuie să luăm în considerare și companiile care vor face față unei perioade extrem de dificile atât pentru guverne cât și pentru entitățile private. Potrivit Bloomberg economia mondială a depăşit pentru prima dată 100.000 de miliarde de dolari în 2022, dar va stagna în 2023. Pe de altă parte dobânzile ar putea să crească în continuare în încercarea autorităților de a opri inflația, ceea ce poate duce la restructurarea unor companii.

„La noi va arăta recesiunea cum va arăta și economia europeană, pentru că suntem indisolubil legați de spațiul european, depinde de modul în care economiile motor ale Uniunii Europene se vor comporta, ca să știm și noi care va fi efectul asupra noastră. Va începe o perioadă extrem de provocatoare  după un an extrem de dificil, eu l-am botezat a fi un an haotic, tocmai pentru că l-am început cu o sumă de amenințări la orizont care au fost agravate de izbucnirea în luna februarie a războiului din Ucraina.

Și știm bine că au fost aruncate în aer multe sectoare economice, ne confruntăm încă cu o criză inflaționistă serioasă, 2023 nu va fi anul în care inflația pronunțată va dispărea din viața noastră. Avem o criză alimentară, o criză a energiei pe care o trăim din plin, și vom vedea cu ce costuri vom fi ieșit după traversarea sezonului rece care presupune un consum intensiv.”, spune Daniel Apostol.

Specialiștii spun că dacă PIB-ul la nivel mondial nu va crește cu mai mult de 2% putem considera că avem de-a face cu o recesiune generalizată.

„Încă vorbim de o creștere economică pentru România în contextul în care, așa cum spuneați la nivel european, și la nivel global, se pune problema intrării în recesiune. Am în față studiifinanciare.ro site-ul pe care noi l-am construit tocmai ca sursă deschisă pentru dumneavoastră, cu analize, cu comentarii sau chiar cu studii. Aici există un material care spune că se accentuează acest risc, lumea se va confrunta cu riscul de recesiune în 2023, tocmai în condițiile în care costurile împrumuturilor au sporit, o consecință a încercării băncilor centrale de a combate inflația.

E drept că în vară majoritatea bancherilor nu vedeau o inflație atât de mare pe final de an precum cea căreia suntem obligați să îi facem față. Vorbim de o recesiune ușoară la economiile care dispun de foarte multe resurse. Resurse de producție, de desfacere, resurse financiare majore. Vorbim de o recesiune profundă acolo unde economiile sunt extrem de vulnerabile și direct dependente de o piață anume și de un sector anume și dacă acel sector urmează să sufere o cădere brutală întreaga economie națională legată de acel sector poate avea consecințe nefaste.

Avem o construcție bugetară orientată spre investiții, sperăm să vedem că ceea ce este pus pe hârtie, ca plan, se va și realiza. O sursă de oxigen pentru pacientul România trebuie să fie PNRR și fondurile europene.”, declară Daniel Apostol.

„Am venit să impunem mai multă responsabilizare a administratorilor de pensii”

În plină criză economică, temerile legate de soarta banilor cu care contribuim la fondul de pensii s-au adâncit, din fericire sistemul prin care aceste instituții pot fi verificate s-a modificat printr-o ordonanță de guvern care va oferi mai multă autoritate ASF. Practic modificarea presupune introducerea unui comision unic care să taie veniturile administratorilor la o treime din sumele percepute până acum.

„Am venit să dăm mai multă certitudine cetățenilor cu privire la modul în care supraveghem soarta banilor lor din Fondul de Pensii Private, am venit să impunem mai multă responsabilizare a administratorilor de pensii, am venit să modernizăm un cadru legislativ care se cerea adus la zi.

Ne uităm cu foarte mare atenție la evoluția piețelor, la semnalele pe care le primim, interne și internaționale, la modul de cântărirea a riscurilor, și a vulnerabilităților la care sunt expuși banii investitorilor români. Fiecare român este participant în piețele bancare și nebancare, dar mă refer mai ales la cele nebancare.”, spune Daniel Apostol.