Încă o lovitură pentru TikTok și intimitatea utilizatorilor: cum îți colecta datele personale, biometrice, fără acord

de: Andrei Tilimpea
03 08. 2023

Un proces colectiv vizează aplicația de editare video CapCut a proprietarului TikTok.

ByteDance se confruntă cu un proces colectiv pentru pretenții că aplicația sa de editare video CapCut aspiră fără consimțământ datele celor peste 200 de milioane de utilizatori activi. Printre altele, procesul, care a fost intentat în Illinois, susține că CapCut încalcă Legea privind confidențialitatea informațiilor biometrice (BIPA) a statului prin colectarea de date precum scanări faciale și amprente vocale fără a informa utilizatorii sau a obține permisiunea expresă.

De asemenea, se presupune că aplicația colectează detalii despre locația unui utilizator, data nașterii și sexul, precum și fotografiile și videoclipurile acestuia. Se spune că o mare parte din acestea sunt în serviciul furnizării de anunțuri direcționate. În plus, procesul susține că aplicația este capabilă să colecteze date de pe dispozitivele utilizatorului, inclusiv adresa MAC și numărul de serie SIM.

Procesul, pe care The Record l-a dezgropat, afirmă că politica de confidențialitate a CapCut a fost concepută pentru a îngreuna ca oamenii să înțeleagă sau să dea aplicației „consimțământ expres și semnificativ”. Un reclamant care a început să folosească aplicația în clasa a șaptea ar fi putut să folosească CapCut fără a fi nevoie să se înregistreze pentru un cont, să revizuiască o politică de confidențialitate sau să aibă consimțământul părinților.

Mai mult, procesul subliniază că, deoarece ByteDance are sediul în Beijing, compania poate fi obligată să partajeze datele CapCut cu guvernul chinez. Acesta susține că un fost oficial ByteDance a dezvăluit public că Partidul Comunist Chinez poate folosi un „cod de canal backdoor” pentru a accesa datele despre utilizatorii din afara țării, inclusiv cei din SUA.

ByteDance, desigur, deține TikTok, care a făcut de multă vreme obiectul unor afirmații conform cărora guvernul chinez poate accesa datele utilizatorilor din SUA. Compania a încercat să convingă autoritățile de reglementare din SUA că TikTok nu reprezintă o amenințare pentru securitatea națională. CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a susținut la o audiere în Congres la începutul acestui an că „ByteDance nu este un agent al Chinei sau al oricărei alte țări”.

Multiple probleme

De anul trecut, TikTok a direcționat toate datele utilizatorilor din SUA către serverele Oracle din țară. Acea inițiativă, numită Project Texas, a inclus și scopul de a elimina datele TikTok private ale utilizatorilor din SUA din centrele de date proprii ale ByteDance.

Cu toate acestea, legiuitorii din Montana au adoptat un proiect de lege care interzice TikTok-ul în stat. Multe alte jurisdicții, inclusiv guvernul federal, au interzis aplicația pe aproape toate dispozitivele deținute de stat. Se pare că Departamentul de Justiție analizează afirmațiile conform cărora patru angajați ByteDance au folosit TikTok pentru a căuta locațiile a doi jurnaliști americani.

Procesul de acțiune colectivă cere unei instanțe districtuale să blocheze ByteDance să trimită date și conținut CapCut către China și să colecteze informații biometrice și alte date ale utilizatorilor fără consimțământ. Reclamanții au cerut instanței să oblige ByteDance să șteargă orice date de utilizator și conținut pe care le-a obținut ilegal prin CapCut. În plus, procesul solicită despăgubiri nespecificate.