Impozitul progresiv, extrem de păgubos: Să luăm de la bogați și să dăm la săraci nu va fi bine

de: Mădălina Bahrim
20 02. 2023

În ultimele luni se discută tot mai intens despre modificarea cotei unice de impozitare cu impozitul progresiv. Ei bine, un expert din economia românească trage un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive pe care această schimbare le poate avea.

Conform explicațiilor oferite de Florian Libocor, economist-șef la BRD, dacă s-ar aplica principiile unei impozitări progresive, economia nu ar prospera și nici oamenii. Este o iluzie faptul că impozitul progresiv va aduce prosperitate societății și țării în general. Cine nu cunoaște realitatea economică și cum funcționează sistemele poate să adere la o astfel de convingere.

În fapt, ne explică oficialul, am avea parte de o veritabilă înflorire a evaziunii fiscale. “Să luăm de la bogați și să dăm la săraci nu încurajează sub nicio formă progresul. Asta e opinia mea”, subliniază specialistul BRD.

„Nimeni nu va fi încântat să plătească dintr-o dată 40% impozit, la o dinamică a veniturilor care probabil nu va mai crește cu 10%, ci cu 5-6%.

Nu ai cum să aștepți că o clasă dintr-o categorie de venit mai redus va fi încântată că va câștiga puțin în plus, iar ceilalți vor fi încântați că vor plăti mai mult, în condițiile în care toți primesc același lucru, aceeași calitate a serviciilor publice. Trebuie să fim și rezonabili”, a mai punctat acesta.

Vom trăi mai bine cu impozitare progresivă? 

După cum știm deja, cei mai aprigi susținători ai impozitului progresiv sunt social-democrații și trebuie să le expunem și lor punctele de vedere, deși contravin cu cele ce ne-au fost explicate anterior de expertul BRD.

„Impozitarea progresivă, nu am spus niciodată şi nu spun nici astăzi. Nu va fi implementată anul acesta, şi nu cred că nici anul viitor, dar este o bază de discuţie şi ştiţi că porneşte digitalizarea de la ANAF, de la Vamă, de la autorităţile locale, fiindcă trebuie ceva integrat. Să vedem cum construim viitorul împreună, să ieşim din zona de sloganuri, să ne rupem că ‘domnule, distrugem mediul de afaceri’.

Nu am văzut mediul de afaceri distrus nici în Franţa, nici în Germania, nici în Italia, nici în Polonia, niciunde în Europa unde există acest sistem de impozitare progresivă, şi să începem să creionăm, în coaliţie, împreună cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri, o perspectivă de viitor a României”, spunea Marcel Ciolacu, anul trecut.