Impozitarea bacșișului, încă un eșec pentru Guvern. Cum au fost afectați ospătarii și “normalitatea” din occident ANALIZĂ
Impozitarea bacșișului nu a umplut visteria statului așa cum se dorea. În prima jumătate a anului măsura a adus undeva la 6 milioane de lei, adică câte un milion pe lună – suma este sub nivelul așteptărilor. Totodată, a avut loc un efect invers: lumea nu mai lasă bacșiș pe motiv că nu vrea să dea bani statului, iar de pierdut au tot angajații din industrie.
Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg
Guvernul a sperat ca prin măsura care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 să colecteze bani la buget, însă calculele făcute pe prima jumătate de an sunt dezamăgitoare – doar 6 milioane în prima jumătate. Ce e drept un calcul corect trebuie făcut și la finalul verii când se fac socotelile și pentru litoral. La o simplă analiză Guvernul adună lunar din această măsură undeva la un milion. Asta în timp ce Executivul se aștepta la fabuloasa sumă de 95 de milioane de lei.
De exemplu, doar 16.775 lei au plecat din județul Bistrița-Năsăud spre vistieria statului ca impozit pe bacșiș în primele 5 luni ale anului.
Un număr de 421 baruri și restaurante din județ au respectat legea și au introdus bacșișul pe bonul fiscal de consum, pentru a fi luat în calcul, iar suma totală impozitată (totalul bacșișurilor declarate), în 5 luni, a fost de 167.750 lei, scrie publicația locală Bistrița Business.
În topul judeţelor cu cei mai mulţi contribuabili care au declarat bacşişul se află şi Cluj, Ilfov şi Constanţa. La coada clasamentului se află județele din Banat și Crișana.
Sume mici, sub 10.000 de lei au fost plătite ca impozit pe bacșiș, în perioada ianuarie-mai, în 9 județe: Vaslui – 2.583 lei, Sălaj – 3.386 lei, Vrancea – 4.485 lei, Tulcea – 5.407 lei, Satu Mare – 5.819 lei, Ialomița – 5.968 lei, Caraș-Severin – 6.738 lei, Giurgiu – 8.034 lei și Buzău – 8.262 lei, potrivit unei analize făcut de publicația Profit.ro.
Măsura a scăzut bacșișul ospătarilor
Mulți clienți preferă să nu mai lase deloc bacșiș după ce a fost adoptată această măsură pe motiv că nu vor ca banii să ajungă în visteria statului:
„Multă lume zice că decât să dea statului și să le lase lor, mai bine prefer să îmi lase mie dar lumea nu este foarte împăcată cu ideea asta. Sunt mulți care nu lasă. Le explici cum stă treaba și preferă să nu lase”, a explicat Călin, ospătar pentru Kanal D.
„Din păcate s-au redus considerabil, clienții nu mai lasă cum lăsau înainte și pe lângă aceasta mai avem și procentul de 10% pe care trebuie să-l dăm statului. Undeva la 15-20% a scăzut bacșișul pentru ospătari”, a spus și Cristina, pentru sursa citată.
„Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – «Restaurante», 5630 – «Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor».
Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii”, se arată în materialul explicativ publicat de ANAF în ianuarie 2023.
Bacșișul și românii. Cum văd europenii „tips-urile”
În 2019, potrivit datelor 9 din 10 români lăsau bacșiș la restaurant, procentul acestora a scăzut în prezent la jumătate.
În România termenul de bacșiș a fost preluat din limba turcă și înseamnă: „sumă de bani dată, peste plata cuvenită, pentru un serviciu personal”, potrivit DexOnline, iar potrivit studiilor românii intrau în categoria celor darnici, însă în timp lucrurile s-au schimbat.
De exemplu, subiectul bacșișului este amplu dezbătut. În multe țări din vestul și nordul Europei, cum ar fi Germania și Marea Britanie, un bacșiș de 10% este considerat politicos atunci când se ia masa în oraș. În unele restaurante, la nota de plată se adaugă automat o taxă de serviciu discreționară de 10-12%. În alte părți, acest lucru este voluntar, dar așteptat – în special în localurile de lux.
Bacșișul este mai puțin obișnuit în Franța și Italia, deși este în continuare apreciat. În țări precum Grecia, nu există o cultură puternică a bacșișului în rândul localnicilor, dar acesta a devenit mai așteptat din partea turiștilor.
Spre deosebire de SUA, personalul din restaurante este plătit de obicei cu salariul minim, fără a se baza pe bacșișuri pentru a-și completa salariile, scrie Euronews.
Cât de mult ar trebui să dai bacșiș în America de Nord, dar în America Centrală?
În SUA, un bacșiș de 20 de procente este standard la restaurant. Nu este neobișnuit să plătești peste 25% pentru un serviciu bun. Taxele sunt adesea adăugate la sfârșit la nota de plată – bacșișul ar trebui să se adauge la acestea. În baruri, oamenii lasă adesea un dolar sau mai mult bacșiș la fiecare rundă.
În Canada, standardele privind bacșișul sunt, de asemenea, mai ridicate decât în Europa, 15 până la 20 de procente fiind considerate acceptabile.
Deși bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală în țările din America Centrală și de Sud, acesta a devenit mai frecvent odată cu apariția turismului de masă.
În general, 10 % este considerat un bacșiș acceptabil. Din cauza apropierii Mexicului de SUA, în centrele turistice precum Cancun și Playa del Carmen se pot aștepta bacșișuri mai mari. Unele restaurante pot adăuga o taxă de serviciu la nota de plată.
Cât de mult trebuie să dai bacșiș în Orientul Mijlociu? Cum vede India bacșișul
Nu există o regulă generală privind bacșișul în Orientul Mijlociu. Deși nu este o practică obișnuită în unele țări, în altele este un mod de a arăta apreciere pentru un serviciu bun. Unii îl văd ca pe o formă de „pomană” pentru a ajuta lucrătorii prost plătiți, în timp ce alții îl pot vedea chiar ca pe o mită sau o demonstrație de bogăție.
În general, bacșișul nu este așteptat, dar este apreciat. Dar în zonele turistice, cum ar fi Dubai, se așteaptă un bacșiș de 10-15% și poate fi adăugat automat la nota de plată.
Asta în timp ce în India, bacșișul nu face neapărat parte din cultura locală, dar este adesea așteptat de turiști. Adesea, se oferă mărunțiș mai degrabă decât un anumit procent. Este puțin probabil ca vânzătorii de mâncare de pe stradă să se aștepte la bacșișuri.
Deoarece este posibil să se aștepte să dați bacșișuri pentru servicii, de la purtarea bagajelor până la conducerea ricșei, o bună regulă de bază este să dați bacșișuri dese, dar în sume mici.
Cât de mult ar trebui să lăsați bacșiș în Africa?
Cultura bacșișului variază în Africa. În majoritatea țărilor, bacșișurile nu sunt așteptate la restaurantele locale, dar sunt așteptate ca o apreciere pentru un serviciu bun.
În unele destinații turistice, serviciul va fi adăugat la nota de plată sau un bacșiș de 10 % este potrivit. Bacșișurile sunt deseori așteptate și apreciate de lucrătorii din sectorul ospitalității, mulți dintre ei primind salarii mici, mai notează Euronews.
În Africa de Sud, un bacșiș de 10 la sută este obișnuit la restaurante.
Cultura bacșișului nu este obișnuită în Asia de Est și de Sud-Est
În China, acesta este practic inexistent și este uneori considerat nepoliticos. În Japonia, bacșișul provoacă adesea jigniri, iar bacșișurile pot fi refuzate. Acest lucru se datorează în parte faptului că mulți lucrători se mândresc cu faptul că oferă servicii excepționale în orice moment – nu sunt dictate de bacșișuri.
Unii sud-coreeni împărtășesc acest sentiment, deși la restaurantele de lux din marile orașe se poate adăuga o taxă de serviciu.
Bacșișul nu este obișnuit la restaurantele locale din țări precum Cambodgia, Thailanda și Laos. Deși probabil că nu va provoca jigniri, ar putea crea confuzie. În orașele mai mari, precum Bangkok, restaurantele de lux includ de obicei o taxă de serviciu în nota de plată.
Curiozități despre bacșiș în funcție de țară
- Armenia: Obiceiurile de a lăsa bacșișuri sunt relativ noi în Armenia, deoarece în perioada sovietică era neobișnuit să se dea bacșișuri. Acum, bacșișul devine din ce în ce mai frecvent, în special în capitala Erevan, deși oamenii pot crede în continuare că v-ați uitat banii atunci când lăsați un bacșiș pe masă, potrivit blogului de călătorie Wonderful Wanderings
- Azerbaidjan: Produsele de bază și serviciile sunt relativ scumpe în Azerbaidjan, în special în Boku. Bacșișul este o practică neobișnuită. Cu toate acestea, dacă considerați că serviciul este peste medie, bacșișul este acceptabil.
- Belgia: În Belgia, personalul de serviciu este, în general, bine plătit și nu se bazează prea mult pe bacșișuri. Totuși, dacă sunteți foarte mulțumit de un anumit serviciu, bacșișul este binevenit.
- Danemarca: Localnicii din Danemarca nu sunt obișnuiți să lase bacșișuri. Conform legislației daneze, taxa de serviciu (inclusiv bacșișurile) este deja inclusă în nota de plată.
- Finlanda: Nu are o cultură a bacșișului. Este posibil ca acest lucru să își aibă originea în obiceiurile religioase care încurajează cumpătarea. În prezent, bacșișul nu este obișnuit, deoarece majoritatea unităților includ deja serviciul în nota de plată.
- Grecia: Bacșișul este opțional în Grecia. De regulă, dați bacșiș și va fi bine primit, dar nu vă simțiți prost dacă nu lăsați
- Italia: La fel ca în majoritatea țărilor europene, bacșișul nu este obligatoriu în Italia, dar este considerat generos. Italienii nu dau bacșișuri prea mari.
- Macedonia: Macedonenii au adesea salarii mici și, prin urmare, bacșișul este neobișnuit, cel puțin în rândul localnicilor. În cazul turiștilor care își permit să dea bacșiș, puteți face acest lucru, iar acesta va fi primit cu bunăvoință.
- Norvegia: Etichetele privind bacșișul nu sunt obișnuite în Norvegia. Veți constata că Norvegia este una dintre cele mai scumpe destinații turistice, așa că bacșișul nu este obișnuit. De asemenea, personalul de serviciu câștigă salarii decente și nu trăiește din bacșișuri. În general, bacșișul este potrivit doar dacă serviciul merită o recunoaștere suplimentară.
- Rusia: În timpul regimului sovietic, bacșișul în Rusia nu era prea întâlnit, însă acest lucru s-a mai schimbat în ultimul timp.
- Turcia: În general, localnicii lasă bacșișuri modeste, însă, în cazul vizitatorilor străini, personalul de serviciu se poate aștepta la un bacșiș substanțial. Deși bacșișul nu este obligatoriu, este un gest de curtoazie, mai ales pentru că ospătarii turci se bazează pe bacșișuri pentru a-și completa veniturile.