Implanturile sub piele, soluția pentru un viitor mai simplu? Avantajele și dezavantajele tehnologiei

de: Iulia Kelt
14 08. 2023

Implanturile sub piele s-ar putea să fie noua noastră realitate, în curând. Cu toate că sunt contestate în prezent, viitorul are șanse să ne uimească.

La conferința de securitate DEF CON, Miana Windall a vorbit despre modul în care a devenit interesată de implanturi și despre experiența ei de programare a acestora pentru uz personal.

RFID, tehnologia care s-ar putea să modeleze viitorul

Tehnologia RFID alimentează tehnologia scanabilă, cum ar fi cardurile de metrou sau eventuale plăți și este relativ simplă. A fost brevetată pentru prima dată în anii 1970, iar ideea de modificare a corpului datează de milenii.

În ciuda acestui fapt, implanturile RFID încă nu și-au atins întregul potențial și rămân un mister pentru mulți oameni, a spus Windall. Dar dacă vrei să mergi la club și să nu aduci o geantă cu tine, poți să îți bagi sub piele un cip pentru a putea plăti la bar, spre exemplu.

Companiile caută acum modalități de a folosi implanturile RFID inclusiv ca instrumente de securitate. Există o vulnerabilitate inerentă asociată cu tehnologia RFID, deoarece necesită ca acreditările de acces să fie deschise pentru a fi furate, totuși.

„Șansele ca cineva să vină și să-ți poată scana acreditările fără ca tu să știi despre asta, probabil că nu sunt atât de mari, dar nici mici”, a spus Windall.

În plus, pe măsură ce autentificarea devine mai puternică, pentru a preveni accesul neautorizat la cont, aceste implanturi ar putea fi folosite pentru a-ți proba identitatea.

Pe măsură ce companiile caută să înlocuiască autentificarea în doi factori cu chei de acces, ar putea ca introducerea acelor acreditări sub piele să devină o realitate.

Cheia de acces poate fi încărcată pe un implant cu cip care îți poate verifica identitatea, spre deosebire de o cheie fizică care s-ar putea pierde.

Implanturile RFID nu necesită aprobarea FDA, deoarece nu sunt dispozitive medicale. Deși par, în general, sigure există factori de risc de luat în considerare.