Iarna aceasta, statul îți decontează factura la energie: la iarnă stai ca boierul la căldură gratis

de: Mădălina Bahrim
19 10. 2023

Pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece încep să răsară din neant și măsuri de sprijin pentru populație, în fața potențialelor noi prețuri mari de pe piața de energie.

Nu știm dacă iarna aceasta va semăna cu cea precedentă și ne vom confrunta din nou cu o criză energetică, dar autoritățile de la București par să se pregătească pentru orice scenariu și își doresc să protejeze încă de pe acum populația.

Așa se face că avem parte de noi măsuri, față de anul trecut, în fața sezonului rece și facturilor mari la energie. Este vorba despre posibilitatea de a-ți deconta costul facturilor la utilități.

Citește și Ce se întâmplă cu facturile clienților ENEL, după ce compania s-a retras din România și a vândut acțiunile către o firmă grecească

Cui decontează statul facturile la utilități

Desigur că nu toți cetățenii vor beneficia de o astfel de măsură în iarna care ne bate la ușă.

Conform unui proiect de lege care a trecut de Senat, o anumită categorie de cetățeni va beneficia de decontarea facturilor. Această măsură va viza prosumatorii persoane fizice, conform textului documentului respectiv, care impune condiția ca respectivii beneficiari să dețină și să utilizeze instalaţii de producere a energiei electrice de până la 200 kW.

Acești oameni se vor bucura de o compensaţie financiară lunară pentru energia electrică produsă şi livrată în reţea.

Desigur, pentru a se aplica această măsură ea trebuie să treacă de Parlament, să ajungă să fie promulgată ulterior de președintele Klaus Iohannis, iar în cele din urmă să fie publicată în Monitorul Oficial. Prin urmare, încă nu este în vigoare.

Citește și România, o forță în Europa: suntem cei mai buni, nemții nu au nicio șansă în fața noastră

Cât de pregătiți suntem să intrăm în iarnă?

Din fericire, veștile din sfera energetică sunt bune în continuare și în ceea ce privește pregătirea României în fața sezonului rece.

Se pare că avem depozitele pline de gaz și suntem capabili să facem față cu brio chiar și unei ierni foarte reci.

„În actul normativ privind pregătirea pentru iarnă au fost dezvoltate scenarii care ţin de media temperaturilor şi de posibilitatea ca România să susţină și alte state, în speţă pe fraţii noştri de peste Prut.

Într-un scenariu moderat, România nu va avea niciun fel de problemă, având în vedere gradul de umplere, care azi e de 100,6%. Deci, avem peste 100% din rezerva tehnică disponibilă la nivelul capacităţilor de stocare. Avem cu 417 milioane de metri cubi mai mult faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă.

Deci, cu ce mai producem şi în sezonul rece, chiar dacă e o producţie mai mică din raţiuni tehnice, și cu ce avem înmagazinat, ar trebui să trecem peste această iarnă fără să apelăm la importuri”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferință de presă.