Iar ne-am făcut de râs, din cauza sărăciei: românii sunt „amărâții” Europei

de: Mădălina Bahrim
24 03. 2023

O nouă analiză îngrijorătoare, de la Eurostat, scoate la iveală gradul acut de sărăcie ce macină populația României.

Puterea noastră de cumpărare este net inferioară altor țări, ceea ce înseamnă că ne putem numi, fără doar și poate, nevoiași. E dificil să-ți permiți un nivel de trai decent în România, mai ales în ultimii ani, de când ne confruntăm cu o serie de crize în avalanșă, scumpiri, incertitudini și riscuri economice grave.

Analiza Eurostat, ce exprimă o serie de date preliminare, arată că, anul trecut, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare (PPS) a variat între 59% din media Uniunii Europene. Din păcate, România este departe de vârful clasamentului.

Statistica ne indică faptul că noi am reușit totuși să avem o evoluție pozitivă, urcând la indicatorul de 77%, dar suntem departe de statele bogate ale comunității europene. Ca un element de consolare, suntem pe picior de egalitate cu țări precum Ungaria sau Portugalia. Derulând și mai mult timpul înapoi, constatăm că în 2021 ne comparam cu alte state din acest punct de vedere, la vremea respectivă România se afla în aceeași categorie cu Polonia, Ungaria, Portugalia și Letonia.

Suntem săraci și nu putem să cumpărăm multe din salariile și pensiile noastre mici

De asemenea, trebuie precizat că se poate chiar mai rău de atât. De exemplu, vecinii noștri bulgari o duc mult mai rău decât noi, indicatorul lor fiind calculat de statisticienii europeni la valoarea de doar 41%, ceea ce îi plasează sub media generală a comunității europene.

O situație delicată regăsim și-n alte țări, precum Slovacia sau Grecia, al căror indicativ este tot sub media Uniunii Europene, de doar 33%, respectiv 32%.

În continuare, din analiza respectivă iese la iveală și faptul că țările unde oamenii se bucură de cea mai mare putere de cumpărare sunt Luxemburg și Irlanda. Cu alte cuvinte, aici regăsim cel mai mare nivel al PIB pe cap de locuitor (161% și, respectiv, 134% peste media UE).