Guvernul pune tunurile pe ANAF. Reforma Fiscului vine cu schimbări importante, posibil și o nouă conducere

de: Alexandru Puiu
12 12. 2023

Agenția Națională de Administrare Fiscală este una dintre instituțiile care ar trebui să aducă la stat sume fabuloase de bani din taxe și impozite. Din păcate, având în vedere că avem datornici cu miliarde de lei pe care probabil nu o să-i achite niciodată, iar Fiscul dedică resurse fabuloase românilor care mai vând câte un telefon pe OLX sau un cozonac pe Facebook, instituția ar trebui să treacă printr-o reorganizare.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a început săptămâna cu câteva declarații despre reforma ANAF și despre faptul că se ia în calcul inclusiv numirea unei conduceri noi la principala instituție fiscală din țara noastră, dar și la Vamă. În același timp, conform datelor obținut de News.ro, se dorește eficientizarea structurilor din teritoriu. Decizii în acest sens urmează să fie luate de Ministerul Finanțelor și de către Guvern. După cum a explicat fostul premier, prin aplicarea Ordonanței 90, s-a reușit reducerea de cheltuieli cu aproximativ 3 milioane de lei, de la 4 la 1,2 miliarde.

Citește și: Se schimbă legea în România pentru PSD, PNL, UDMR, AUR și alții: în sfârșit, vom ști cine pe cine ”a cumpărat”

Reforma ANAF, o prioritate pentru Guvern

Preşedintele PNL a declarat despre reforma ANAF că ”sunt sunt elementele care ţin de digitalizarea ANAF, operaţionalizarea sigiliului electronic, declararea intrărilor de mărfuri în ţară, dar şi un proiect de lege care asigură înăsprirea pedepselor pentru cei care fac evaziune fiscală”. ”Doar în proiecţia acestei legi este evaluată o valoare de aproximativ 10 miliarde”, a adăugat Ciucă despre impactul acestor măsuri asupra efortului de colectare a veniturilor la buget.

În ceea ce privește înlocuirea conducerii instituțiilor, acestea sunt și ele pe listă. ”Inclusiv acest aspect a fost luat în calcul, de numire de conducere nouă şi la ANAF şi la Vamă, plus o serie întreagă de măsuri care vizează eficientizarea structurilor din teritoriu, pentru că acum avem structuri judeţene, avem structuri regionale şi într-un anume fel ele îşi dedublează activitatea, ca atare se va rămâne doar pe o singură linie. Acestea sunt măsurile care au fost prezentate şi asumate de către ministrul de finanţe şi aprobate urmează să fie aprobate în guvern”, a spus preşedintele PNL.

Citește și: Averea făcută de partidele din România, pe timp de pandemie, îți crește tensiunea

Reducerea cheltuielilor de către Guvern, mai eficientă decât ai crede

În același context, liberalul Nicolae Ciucă a insistat pe efortul de reducere a cheltuielilor prin Ordonanța 90, făcând o paralelă cu performanța din noiembrie 2022. După cum a explicat el, s-a reușit o reducere a cheltuielilor cu aproximativ 3 miliarde, de la 4 la 1,2 miliarde. În consecință, există posibilitatea ca aceste sume să poată fi colectate, ”inclusiv din gestionarea mai eficientă a acestor cheltuieli”.

În ceea ce privește banii care ajung la partide sub formă de subvenții, valoarea rămâne neschimbată. ”În acest moment, discutând de un an electoral, valoarea care a fost aprobată este cea care rămâne, nici nu se majorează, nici nu scade”.