Averea făcută de partidele din România, pe timp de pandemie, îți crește tensiunea

Averea făcută de partidele din România, pe timp de pandemie, îți crește tensiunea

În timp numărul șomerilor din România a explodat în ultimele luni, marile și micile partide politice din țara noastră s-au îmbogățit. Au dus-o mai bine ca anul trecut, dovedind, din nou, că lipsa banilor e pentru plebei, nu pentru ei.

Indiferent dacă sunt sau nu bani pentru pensii, alocații sau ajutoare financiare pentru întreprinderi mici și mijlocii, nivelul subvențiilor acordate politice este absolut fascinant. Ca să-ți faci o referință, în timpul stării de urgență, când cei mai mulți dintre noi au stat în casă, în visteria partidelor au intrat fonduri publice în valoare totală de 61,83 milioane de lei sau aproape 13 milioane de euro. În iunie, sumele au fost subvenționate cu alți 23,81 milioane de lei sau 5 milioane de euro. În total, în doar câteva luni, 85,6 milioane de lei sau 17,8 milioane de euro au fost ”câștigate” de politicienii români.

Pe primul loc, detașat, se află PSD. Social democrații continuă să dețină frâiele țării din Senat și Camera Deputaților în Republica Parlamentară România, iar acest detaliu se reflectă în aproximativ jumătate din suma de mai sus. Partea un pic șocantă este că până și Forța Națională, partidul inventat de Teodor Meleșcanu când a decis să intre în conflict cu Tăriceanu, se află pe listă. Acea grupare politică arre doar doi parlamentari pe hârtie, aliați valorilor PSD. Formațiunea a primit de la stat din martie până în iunie 635.000 lei sau 132.000 de euro.

image-2020-07-2-24150279-0-finantare-partide-date-aep

În perioada martie – mai, în care a fost stare de urgență în România, în conturile PSD au intrat 30,9 milioane de lei, iar în iunie alte 11,9 milioane. În total, social-democrații au primit în lunile de stare de urgență și de alertă 42,8 milioane de lei, adică 8,92 milioane de euro.

Liberalii au primit aproape jumătate față de PSD, respectiv 23,7 milioane de lei (4,95 de milioane de euro). În perioada martie -mai în conturile PNL au intrat subvenții publice în valoare de 17,1 milioane de lei, cărora li s-au adăugat în iunie 6,6 milioane.

Pe un îndepărtat loc trei se află cei de la USR, cu încasări de 6,3 milioane de lei sau 1,3 milioane de euro în ultimele patru luni, în timp ce ALDE a trebuit să se mulțumească cu 5,19 milioane de lei. PMP, partidul lui Băsescu, a primit 2,85 milioane de lei subvenții de la stat sau 600.000 de euro. Membrii Pro România, partidul lui Ponta, au primit un total de 3,9 milioane de lei sau 827.000 de euro.

Citește și: