Google, Facebook și Amazon ți-ar putea plăti conexiunea la internet: proiectul Uniunii Europene care sancționează giganții tech

de: Iulia Kelt
03 02. 2023

Uniunea Europeană va consulta, în viitorul apropiat, giganții din Big Tech, cum ar fi Alphabet Inc (Google), Meta și Amazon.com Inc, printre altele. Îți vom explica exact de ce.

Scopul acestor consultări are legătură cu subvenționarea costurilor rețelei de telecomunicații, conform unui document al Comisiei Europene, elaborat de curând.

În plus, trebuie menționat că furnizori de telecomunicații din Uniunea Europeană ca Deutsche Telekom, Orange, Telefonica și Telecom Italia sunt de părere că cei mai mari furnizori de conținut sunt „de vină” pentru mai mult de 50% din tot traficul de internet, așadar ar trebui puși la „cheltuială.

În consecință, aceștia ar trebui să acopere o parte din costul modernizării infrastructurii, în sine. Printre furnizorii de conținut „buni de plată” s-ar putea include, de asemenea, Netflix Inc, Apple Inc sau Microsoft Corp.

Giganții din Big Tech nu sunt tocmai mulțumiți în legătură cu această propunere

Totuși, întrebați despre acest lucru, giganții menționați anterior au spus că deccizia ar putea submina regulile europene privind neutralitatea internetului, așadar nu toți utilizatorii ar fi tratați în mod egal, dacă s-ar pune în practică, la un moment dat.

Consultarea întreprinsă de Comisia Europeană face parte dintr-un document destul de stufos de nouăsprezece pagini, elaborat de Executivul comunitar înainte de a propune legislația. Documentul va fi publicat cândva săptămâna viitoare, cel mai devreme.

Următorul pas se va materializa sub forma unui acord între statele membre Uniunii Europene și Parlamentul European.

„Consultarea demarată de CE include întrebări care caută să justifice ideea companiilor de telecomunicații ca giganții din domeniul tehnologiei să suporte o parte din costul modernizării infrastructurii. Mai mult, se pare că va fi ignorat impactul asupra consumatorilor și regulile privind neutralitatea net-ului”, se arată într-o declarație, conform Reuters.

„De asemenea, CE va solicita informații detaliate privind afacerile, cum ar fi contractele de peering, care sunt de obicei confidențiale”, s-a mai spus, conform sursei citate anterior.