Gigantul european care înlocuiește angajații cu inteligență artificială. Jumătate din forța de muncă, concediată

de: Alexandru Puiu
23 09. 2023

În ultimii ani, au existat numeroase dezbateri legate efectul inteligenței artificiale asupra pieței muncii, în contextul în care tinde să fie evident că ne îndreptăm cu pași repezi către o nouă revoluție industrială. Realitatea este însă că aceasta pare să fie deja aici, având în vedere restructurările anunțate în mai multe domenii.

Cel mai recent set de concedieri vine alimentat de inteligență artificială vine din Franța, unde gigantul internațional Onclusive a confirmat că va renunța la aproximativ 200 de angajați dintr-un total de 383 de angajați. Ca referință, aceasta este o companie specializată pe monitorizarea presei și sintetizarea de conținut sub forma de ”revista presei”. Oamenii vor urma să rămână fără un job în lunile următoare.

Concedieri din cauza inteligenței artificiale

”Este impresionant și într-adevăr foarte violent”, a ținut să afirme un sindicalist la RTL pe marginea anunțului Onclusive. Conform datelor agregate de boursorama.com, aceasta este prima disponibile de o asemenea amploare din motive vădit legate de inteligență artificială. Este foarte probabil ca oamenii să-și mai fi pierdut locurile de muncă din cauza revoluției AI, dar este prima oară când oficialii companiei au fost atât de transparenți în a afirma că oamenii vor fi înlocuiți de AI.

Dintre cei 383 de angajați din Courbevoie (Hauts-de-Seine), unde Onclusive are sediul central, 217 își vor pierde locul de muncă între ianuarie și iunie 2024. Este vorba de o „catastrofă umană în devenire”, a declarat pentru Libération unul dintre sindicatele din cadrul companiei. „Unele persoane sunt acolo de douăzeci de ani, iar acestea sunt locuri de muncă foarte specializate”, a adăugat un reprezentant sindical, conform G4Media.ro.

Printre clienții Onclusive, se numără companii din CAC 40, dar și ministere, respectiv servicii publice franceze. Până în februarie anul trecut, unul dintre cele mai importante contracte ale lor au fost cu Comisia Europeană. Principalul argument din spatele acestei restructurări, conform oficialilor companiei, ține de faptul că ”societatea trebuie să se reinventeze în fața revoluției inteligenței artificiale”.