Gigantul din România care face investiții de 10 milioane de euro, în 2023: afacerea românească de succes

de: Iulia Kelt
22 02. 2023

Un gigant din România trage lozul cel mare anul acesta, după cum vei afla din cele ce urmează să fie relatate în acest articol.

Mai exact, producătorul român de baterii auto, Rombat, a anunțat un buget de investiții de 10 milioane de euro, aferent acestui an.

Ce vrea să facă acest gigant la noi în țară, în ce condiții

Rombat are în plan instalarea unei linii semiautomate pentru ca, anul acesta, să poată produce baterii de tipul Heavy Duty EFP, dar și mai multe parcuri fotovoltaice, cu scopul optimizării costurilor de operare.

Practic, Rombat se gândește să-și eficientizeze consumul și tinde spre independență energetică, ceea ce nu este un lucru deloc rău, mai ales în contextul actual. Se mizează, de asemenea, pe reducerea ampretei de carbon – iată, din nou, o veste excelentă.

Noua linie de fabricație va fi destinată producției bateriilor Heavy Duty Champion HD-EFB, aferente vehiculelor de mare tonaj, dar și a bateriilor AGM, pentru mașinile cu sistem start-stop.

Bateriile HD-EFB sunt, de asemenea, excelente atât pentru autocamioane Euro 5/6, dar și pentru vehicule mari care cer multă energie.

Rombat va investi o parte din sumă în două parcuri fotovoltaice.

Primul, cu capacitatea de 4,2 MW, va fi cofinanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Al doilea, cu capacitatea de 1 MW, și va fi situat la Copșa Mică.

„În cadrul întâlnirii organizate de grupul Metair Investment Limited, de la începutul lunii februarie, din Africa de Sud s-au discutat subiecte privind strategia de dezvoltare atât la nivel de grup, cât și planurile de viitor pentru fiecare companie subsidiară, ocazie cu care s-a evidențiat și necesitatea bugetelor de investiții”, a declarat, Alin Ioaneș, CEO Rombat SA, citat de economedia.ro.

„Este pentru prima oară în ultimii zece ani când avem un buget investițional atât de mare, de până la 10 mil. euro. Aceste trei investiții majore ne vor ajuta să ne atingem obiectivele de reducere a amprentei de carbon, să ne păstrăm competitivitatea, să optimizăm costurile de operare și să ne securizăm un grad semnificativ mai mare de independență energetică”, a mai spus, de asemenea, Ioaneș, potrivit sursei.