G7, avertisment pentru Rusia, referitor la folosirea armelor chimice, biologice sau nucleare în Ucraina. „Consecințe grave”
Grupul celor şapte ţări puternic industrializate (G7) a avertizat, marți, că vor exista consecințe grave în cazul în care Rusia va folosi arme chimice, biologice sau nucleare în Ucraina, după ce Moscova a amenințat că va amplasa arme nucleare în Belarus.
Avertismentul G7 pentru Rusia
Miniștrii de externe G7 au avertizat Rusia să nu folosească arme nucleare sau chimice și le-a transmis țărilor care ar ajuta Moscova în războiul din Ucraina că ar putea plăti un „preț ridicat” pentru acest sprijin.
Aceștia au subliniat că „orice utilizare de arme chimice, biologice sau nucleare în Ucraina” va avea „consecinţe grave” și au transmis că ameninţarea Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus este „inacceptabilă”.
Oficialii G7 (Franţa, Japonia, SUA, Canada, Germania, Italia şi Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord) s-au angajat să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar, să-şi intensifice sancţiunile împotriva Moscovei, precum şi eforturile pentru a evita eludarea acestora de către ţările terţe.
Acest avertisment al G7 vine în contextul în care, luna trecută, Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea recurge la armele nucleare aşa-zis tactice cu rază mai scurtă de acţiune. Liderul rus a invocat motivul apropierii NATO de frontierele ruse.
Avertisment pentru China, lansat de G7
De asemenea, G7 a lansat un avertisment pentru China împotriva ambiţiilor sale militare în Marea Chinei de Sud, precizând că menţinerea păcii şi a stabilităţii în Taiwan este „indispensabilă”.
În plus, G7 și-a exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea continuă şi accelerată a arsenalului nuclear al Chinei, cerându-i Beijingului să depună eforturi pentru „stabilitate printr-o mai mare transparenţă” asupra armelor sale nucleare.
De altfel, G7 îndeamnă întreaga comunitate internaţională să dea dovadă de transparenţă cu privire la armele nucleare.
Fără a nominaliza China, declarația comună adoptată de G7 se angajează să consolideze cooperarea împotriva „coerciţiei economice”, ce constă în restricţionarea comerţului sau a investiţiilor străine în scopuri politice.