10 apr. 2023 | 09:32

Noi exerciții de război, efectuate de China. Avioane încărcate cu muniții, trimise pentru a simula o acțiune de încercuire

ULTIMA ORĂ
Noi exerciții de război, efectuate de China. Avioane încărcate cu muniții, trimise pentru a simula o acțiune de încercuire

Noi exerciții de război au fost efectuate de China, la mai bine de un an de când un conflict militar a fost declanșat de liderul rus Vladimir Putin. Beijingul a trimis avioane încărcate cu muniții pentru a simula o acțiune de încercuire a Taiwanului.

China, simulare cu avioane de vânătoare

China a anunțat, luni, că a trimis avioane de vânătoare încărcate cu muniții reale pentru a simula lovituri lângă Taiwan.

„Mai multe grupuri de avioane de vânătoare H-6K ce transportă muniţii reale au efectuat mai multe valuri de lovituri simulate asupra unor ţinte importante ale insulei Taiwan”, a anunţat televiziunea de stat CCTV.

De asemenea, comandamentul teatrului de operaţiuni Est al Armatei Chinei a precizat că portavionul Shandong a participat la exerciţiul zilei, în contextul în care obiectivul Beijingului este simularea unei încercuiri a Taiwanului.

Câteva zeci de avioane au fost desfăşurate de China pentru a aplica o „blocadă aeriană” a teritoriului revendicat de Beijing.

Reacția Ministerului Apărării al Taiwanului

De cealaltă parte, Ministerul Apărării al Taiwanului a anunțat că a detectat, luni, 11 nave de război și 59 de avioane chineze în jurul insulei. Instituția a transmis că printre aparatele reperate în jurul orelor locale 10:00 (02:00 GMT) s-au numărat avioane de luptă și bombardiere.

Exercițiile militare fac parte dintr-o serie pe care China a lansat-o sâmbătă, pentru trei zile, cu intenția de a intimida autoritățile din Taiwan. Beijingul a luat această decizie la scurt timp după ce a fost deranjat de o întâlnire între președintele insulei, Tsai Ing-wen, și un înalt oficial american, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy.

China consideră că insula Taiwan, ce are o populație de peste 23 de milioane de locuitori, este o provincie pe care nu a reușit încă să o reunifice cu restul teritoriului său după ce a luat sfârșit războiul civil chinez, ce a avut loc între anii 1927 și 1949.